9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61% zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie pizza. To właśnie pizzerie mają w Polsce największe doświadczenie w dostawie jedzenia do domu, ponieważ nawet 80% ich zamówień stanowią te realizowane z dowozem. 

Większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się być jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75% zamówień w dostawie. W Niemczech to 46% (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie), w Austrii – 22%, w Turcji – 21%, w Argentynie – 20%, w Grecji – 18%, a w USA – 17%.

Pizza a geografia Polski

Największymi miłośnikami pizzy są mieszkańcy Trójmiasta – Sopotu, Gdańska i Gdyni. Na czwartym miejscu rankingu „Pizzomaniaków” znaleźli się łodzianie, a na kolejnych mieszkańcy Rumii, Krakowa, Poznania, Torunia, Wrocławia i Zielonej Góry.

– Z naszych danych wynika, że Polacy średnio na jedno zamówienie kuchni włoskiej wydają prawie 40 zł. Nieznacznie różne są jednak ceny najpopularniejszej z pizz – capricciosy – w poszczególnych miastach. Stosowany przez nas tzw. Capricciosa Index, czyli uśredniona cena tego rodzaju pizzy w danym mieście pokazuje, że w Warszawie za jedną capricciosę trzeba zapłacić 33 zł, w Krakowie 31 zł, w Łodzi i we Wrocławiu 29 zł, w Poznaniu 28 zł, a w Toruniu tylko 22 zł. Najpopularniejszym rozmiarem pizzy jest zaś ta o średnicy 42 cm, którą wybiera 18 proc. Zamawiających – mówi Piotr Kruszyński, CEO PizzaPortal.pl.

Jaką pizzę kochają Polacy?

Tutaj upodobania Polaków są stałe – najchętniej wybieramy capricciosę. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że pizza ta króluje w dostawie od początku istnienia serwisu. Druga w kolejności najpopularniejszych pizz jest margherita, trzecie miejsce na podium zajmuje pepperoni. Kolejnymi pod względem popularności są pizza hawajska, salami, mafioso, funghi, roma, supreme i wiejska. Chętnie jemy też pizzę z sosami – numerem jeden jest czosnkowy, popularne są także pomidorowy, ostry, BBQ, musztardowo-miodowy i serowy. Z dodatków najczęściej wybieramy szynkę (19%), salami (15%), pieczarki (14%), cebulę (12%), boczek (6%), kebab, oliwki, czosnek i jalapeño (5%).

PizzaPortal.pl to pierwszy w Polsce i jeden z największych serwisów do zamawiania jedzenia online. Powstał w 2010 roku i od początku ma swoją siedzibę w Łodzi. Współpracuje już z blisko 4000 lokali w ponad 300 miastach na terenie całej Polski.

fot.pixabay.com.pl

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
8 lutego 2019

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

22 lutego 2019

Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

Wystartował konkurs World Class 2019

22 lutego 2019

Ponad 10 000 barmanów na świecie będzie ubiegać się o przepustkę do 11. finału konkursu World Class. Po raz piąty do wyścigu dołączą barmani z Polski. Rekrutacja trwać będzie do 14 marca. Zwycięzca wyjedzie na zawody do światowej stolicy whisky czyli Szkocji.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl