Arte Culinaria Italiana  – znamy zwyciezców

Wydarzenia

Arte Culinaria Italiana – znamy zwyciezców

12 marca 2018

Iwona Tomasiak i Teresa Salamon z Lemon Resort SPA **** Gródek nad Dunajcem zdobyły pierwsze miejsce w Arte Culinaria Italiana. Konkurs ten odbył się 10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa. Poradnik Restauratora podczas tego wydarzenia został wyróżniony jako patron medialny.

W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej – mięsnej. Popisowe dania oceniało jury złożone z największych autorytetów kulinarnych, takich jak Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. 

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, wszyscy uczestnicy bowiem prezentowali niezwykle wysoki poziom. Zwycięska drużyna została jednak wybrana jednogłośnie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Jedyne panie biorące udział konkursie zachwyciły jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.

Jury, w tym roku po raz pierwszy, przyznało specjalne wyróżnienie „Master of Pasta”, dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Mistrzem włoskiej pasty został Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Jego spaghetti aglio olio z aromatyzowaną bułką tartą odzwierciedla kwintesencję kuchni włoskiej – proste składniki skomponowane z odrobiną fantazji. Master of Pasta weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie. 

W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które także miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka. Wśród gwiazd triumfował team Tomasza Kozłowicza. Drugie miejsce zajęła drużyna Zygmunta Chajzera, trzecie zaś zajął Paweł Stasiak i jego siostra Daria. Teofilos Vafidis, Renata Stankiewicz, Tomasz Kozłowicz Giancarlo Russo, Paweł i Daria Stasiak Zygmunt Chajzer Krzysztof Ignaczak.

Organizatorem konkursu był: Giancarlo Russo, a współorganizatorem – Sławomir Barczak, Dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku. Wielkie włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, wójta gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy,  spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

RESTAURACJA KUKNUK **** RZESZÓW

Jakub Hołota i Rafał Kuźniar

RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN **** KRAKÓW

Mateusz Guzik i Rafał Tobiasz

HOTEL BONIFACIO**** SOCHOCIN

Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski

HOTEL CENTRUM *** SOSNOWIEC

Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak

RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** BUSKO ZDRÓJ

Hubert Misterkiewicz i Łukasz Wolny

LEMON RESORT SPA **** GRÓDEK NAD DUNAJCEM 

Iwona Tomasiak i Teresa Salamon

RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO **** WOLA CHORZELOWSKA

Kamil Tłuczek i Krzysztof Chłopek

HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** KROTOSZYN

Tomasz Ptak i Arkadiusz Marcisz

HERON LIFE HOTEL***** GRÓDEK NAD DUNAJCEM 

Dominik Łukasik i Michał Ciszek

HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** KRYNICA ZDRÓJ

Wojciech Kotula i Piotr Orzech

HOTEL RESTAURACJA PIANO *** LUBLIN

Paweł Gałecki i Dariusz Cygan

HOTEL KOSSAK **** KRAKÓW

Jan Cup i Michał Chlebek

EKIPA REZERWOWA

RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE

Jędrzej Lewandowski i Dawid Pluta

 

JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE:

Krzysztof Szulborski- przewodniczący jury

Kurt Scheller

Teofilos Vafidis

Andrzej Polan

Wiesław Bober

JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE:

Tomasz Purol

Patryk Kotarba

Dawid Łagowski

Zbigniew Kopycki

SUPERVISOR

Dariusz Zahorański

JURY VIP DEGUSTACYJNE:

Zbigniew Kloc, Właściciel hotelu Blue Diamond Hotel Active Spa****

Sławomir Barczak, dyrektor hotelu Blue Diamond Hotel Active Spa****

Lesław Kuźniar, wójt gminy Trzebownisko

Wojciech Chojnicki, prezes zarządu marki Winterhalter

Karolina Dmochowska, expert ds. marki Barilla

Małgorzata Piotrowska, dyrektor marketingu marki Gastro Magic Servis

Krzysztof Remiszewski, dyrektor ds. food service marki Sokołów

JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE:

Andrzej Ławniczak

Michał Markowicz

Dariusz Ratuszniak

SUPERVISOR

Jacek Kempa.