Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Tadeusz Olszański: Klient nasz pan

16 maja 2018

Dobrze, a właściwie niedobrze, pamiętam socjalistyczną gastronomię, kiedy nie klient, lecz kelner był naszym panem. Od niego zależało czy znajdzie się jeszcze dla nas dwie porcje ówczesnego specjału czyli brizolu nie mówiąc już o dorodnym schaboszczaku, więc możemy sobie zamówić tylko mielonego lub klopsa, robionych wtedy głównie z suchych bułek.

przeczytaj całość

Edyta Czerwińska: Cza Cza Chutney

6 maja 2018

Podczas polowania na lokalne przyprawy lekko zboczyłam z tematu. Jednak nie aż tak bardzo, bo moją uwagę przyciągnęło chutney. Coraz częściej słyszy się o nim w najnowszych trendach kulinarnych, a tu gdzie mieszkam wrósł w kulturę gotowania i serwowania potraw niezwykle silnie. W polskiej kuchni też nie jest obcy, choć w nieco innej nucie smakowej.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Cymes

16 kwietnia 2018

Jeśli chodzi o kuchnię żydowską to nie ma w Polsce antysemityzmu. Wręcz przeciwnie. Stoliki w restauracjach żydowskich w Warszawie, nawet w tych z wyłącznie koszerną kuchnią, należy zamawiać co najmniej dzień wcześniej. A karpia w galarecie, gęsi pipek, farfelki czy cymes, zajadają ze smakiem nawet antysemici, którzy w tym przypadku zostawiają swoje poglądy za drzwiami.

przeczytaj całość

Edyta Czerwińsk: Buchu w natarciu

3 kwietnia 2018

Im głębiej w las tym ciekawiej się robi – lokalniej. Postanowiłam udać się w podróż, aby znaleźć składniki, które każdy kucharz w RPA z dumą włączyłby do swojej kuchni. Bowiem kuchnia dojrzewa, gdy szef zaczyna eksperymentować z rodzimymi produktami, przyprawami, aby stworzyć swój indywidualny styl. Co zatem nadaje południowoafrykański ton w kuchni?

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Nic co smaczne, nie jest obojętne!

16 marca 2018

Obojętność to jedno z najpaskudniejszych uczuć i społecznych stanów. Wszystko nam jedno i nic nas wtedy nie interesuje, zwłaszcza polityczne kłótnie, w których racje oraz argumenty przegrywają z obelgami, a powtarzane sto razy kłamstwo staje się prawdą. Zamiast sprzeciwić się, rzucamy wszystko i uciekamy do obcych krajów z lepiej płatną pracą i warunkami życia. Bo choć i u nas w niektórych specjalnościach nie bywają one gorsze, to jednak mamy dość tego co wokół, zwłaszcza w niesmacznej polityce.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Wódka w muzeum

12 lutego 2018

Tego jeszcze nie było! Zamiast chlapnąć łyk wódki z małpki w byle bramie, można pójść do Muzeum Wódki. I tam, po zapoznaniu się z historią tego alkoholu, na zakończenie, elegancko wypić kieliszeczek. A gdzież to ? W naszym kraju, w samym centrum Warszawy, na znanej z dobrych restauracji ulicy Wierzbowej. Jakby na powitanie nowych zarządzeń dotyczących ograniczenia sprzedaży alkoholu oraz picia w miejscach publicznych.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Nowy obszar – mordor

3 stycznia 2018

Współczesność nie szczędzi komplikacji nawet w gastronomii. Ot, choćby problem żywienia pracowników Mordorów. A cóż to takiego ten Mordor? To pojęcie negatywne, wzięte prosto z filmu Tolkienia „Władcy pierścieni”, nazwy raczej paskudnego miejsca, o negatywnej atmosferze. Ostatnio wszakże powszechnie używane na świecie jako nazwa skupienia biurowców. Z miejsca więc przeniosło się i do Warszawy, na ulicę Domaniewską, na Ursynowie, która biurowcami pnie się do niebios. W dodatku zastawiona parkującymi samochodami.

przeczytaj całość

Edyta Czerwińska: Polak w Afryce

15 grudnia 2017

Kto widział zdjęcie Pablo Picasso w spódnicy Kujawianki? Albo wie, że z ceramiki ustanowił równorzędne medium swojej ekspresji artystycznej? Zaprezentowane w 1946 r. na Kongresie Intelektualistów we Wrocławiu jego dzieła były znakiem nowego stylu. Jeśli wierzyć, że dusza po śmierci poszukuje nowego wcielenia to mniemam, że Picasso i Gregory Czarnecki mają ze sobą coś wspólnego.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Kuchnia bez konfliktów

8 grudnia 2017

W najbliższe Święta, możemy sobie złożyć pod choinką, rzadkiej klasy w mijającym właśnie roku prezent: kuchnię bez konfliktów! Polska gastronomia zawsze zresztą, wręcz historycznie, była otwarta na cały świat, a więc z zaciekawieniem przyjmowaliśmy potrawy jakimi żywili się przyjezdni obcokrajowcy, włącznie z lądującymi u nas uchodźcami, bo Europa wiekami wojnami stała.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Reanimacja

6 listopada 2017

Długo czekałem na ten moment! Aż wreszcie okazało się, że w Warszawie nie tylko wznosi się ekscentryczne biurowce, ale też przywraca znamienne dla miasta obiekty. Związane z handlem i gastronomią, które podobnie jak pałace i muzea nadają charakter miastom. Czekanie trwało w nieskończoność, ale w tym roku zaprocentowało, i to podwójnie.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl