Chipsy z truskawki kaszubskiej ChOG

Chipsy z truskawki kaszubskiej ChOG

09 czerwca 2015

Wojciech Harapkiewicz, Sekretarz Euro Toques Polska, szef kuchni restauracji Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Przyjaźń

Składniki:

1 kg świeżej truskawki kaszubskiej/kaszëbskô malëny ChOG (uzyskamy z tego 200 g chipsów)

1 szklanka wody i 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkę kaszubską opłukać w lodowatej wodzie, bardzo szybko odsączyć i osuszyć papierem. Następnie pokroić w 3 mm plasterki i na 20 minut zanurzyć w zagotowanej i wystudzonej wodzie cukrowej (1 szkl. wody + 1 szkl. cukru ). Następnie delikatnie wyłożyć plasterki truskawek na papier pergaminowy i suszyć w piekarniku w temp. 50-60°C przez ok. 2 godzin, aż przestaną się kleić i staną się suche, ale nie stracą elastyczności. Jest to idealna słodka przekąska dla dzieci. Chipsy z truskawki kaszubskiej