Chłodnik litewski | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Chłodnik litewski

Krzysztof Obliński, szef kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz 

Chłodnik litewski (przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • Buraki 0,5 kg
  • Botwinka 1 pęczek
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Szczypior 1 pęczek
  • Ogórek świeży 200 g
  • Jogurt naturalny 400 g
  • Koper ½ pęczka
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 jajka
  • Sól, cukier pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
4 lipca 2018

Podobne artykuły

Krem z białych szparagów

5 czerwca 2018

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

przeczytaj całość

Tatar wołowy z majonezem wasabi, shimej, sosem z pieczonego czosnku, chipsami z ziemniaków

23 maja 2018

Mięso posiekać, dodatki pokroić w równą drobną kostkę, dodać wszystko do jednego pojemnika i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i musztardą.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl