Sylwia Ładyga, uczestniczka 5. edycji programu Masterchef, ambasadorka marki Skarby Serowara przygotowała walentynkowy przepis na chrupiące zapiekanki po włosku z serem Bursztyn.
CHRUPIĄCE ZAPIEKANKI PO WŁOSKU – Z BURSZTYNEM, PESTO I POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie – 200 g
- pomidor – 1 szt.
- domowe pesto bazyliowe – ok. 100 g
- ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara – 100 g
- świeży szczypiorek
- sól
- pieprz
- żółtko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi, nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty Bursztyn oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy ok. 20 minut/200°C. Zajadamy na gorąco ze świeżymi ziołami!