Colomba – włoskie ciasto wielkanocne

Colomba – włoskie ciasto wielkanocne

01 kwietnia 2015

Agnieszka Landa,  właścicielka restauracji Włoska Knajpa w Warszawie

Składniki:

  • 300 g mąki Manitoby
  • 200 g mąka pszennej 
  • 100 g mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 
  • 250 g masła 
  • skórka z jednej startej pomarańczy 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 50 g kandyzowanej skórki cedru 
  • 3 całe jajka + 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g ulubionych owoców suszonych

Składniki na lukier:

  • 3 białka
  • 50 g migdałów nie obranych
  • 100 g mąki migdałowej 
  • 3 jaja 
  • 50 g posypki cukrowej

  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Rozczyn drożdżowy: Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów 7 i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.

Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem, jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę.

Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.

Glazura: Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.

Po wystygnięciu posypujemy pudrem.