Czy polska restauracja zdobędzie restauracyjnego „Oscara”? | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Czy polska restauracja zdobędzie restauracyjnego „Oscara”?

Warszawska restauracja Elixir by Dom Wódki jako jedyna restauracja z Polski została nominowana do prestiżowej nagrody „World Restaurant Awards 2019”, uważanej za restauracyjne Oscary. To pierwszy w historii naszego kraju przypadek, gdy rodzimy koncept gastronomiczny został wyróżniony w najwyższej rangi międzynarodowym konkursie. Wśród nominowanych znalazły się topowe restauracje z kilkudziesięciu krajów na 5 kontynentach. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego w Paryżu. W gronie nominowanych do World Restaurant Awards 2019 znalazły się zarówno młode wiekiem restauracje, które tak jak Elixir przełamują stereotypy i kreują nowe trendy, a także wielokrotnie nagradzane gwiazdy światowej sceny restauracyjnej jak francuskie Paul Bocuse i Alain Ducasse at Hotel Plaza Athénée, duńskie Noma i Geranium, hiszpańskie Celler de Can Roca i DiverXo  czy amerykańskie Eleven Madison Park i Peter Luger Steak House.

To dobry znak, że polska kuchnia została dostrzeżona na kulinarnych salonach wśród gastronomicznych elit. Być może przyczyni się to do wzrostu turystyki kulinarnej i zainteresowania polskim rynkiem gastronomicznym, który z roku na rok stale podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę.

Tym co wyróżnia „World Restaurant Awards” spośród najważniejszych tego typu wydarzeń jest fakt, że nie stoją za nim anonimowi inspektorzy, tylko znane z imienia i nazwiska wybitne osobistości restauracyjnego świata – szefowie kuchni, krytycy kulinarni, dziennikarze i blogerzy.  W kilkudziesięcioosobowym jury znaleźli się m.in. Massimo Bottura z Osteria Francescana, uznanej za najlepszą restaurację 2018 roku, René Redzepi ze słynnej kopenhaskiej Nomy,  Andoni Luis Aduriz z hiszpańskiej legendy Mugaritz czy Clair Smith, prowadząca The Gordon Ramsay Restaurant w Londynie, jedyna kobieta Chef w Wielkiej Brytanii uhonorowana 3 gwiazdkami Michelin.

Restauracja Elixir powstała w 2015 roku przy Pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz koktajl bar The Roots. Specjalizuje się w nowatorskiej interpretacji kuchni polskiej i łączeniu jej z wysokoprocentowymi alkoholami. Elixir jest pierwszą restauracją na świecie, która stworzyła kartę menu w oparciu o zasady food&vodka pairing. Na swoim koncie posiada szereg prestiżowych wyróżnień, m.in. Michelin i Gault&Millau. W 2016 roku wybrana przez dziennikarzy BBC za jeden z symboli nowoczesnego, światowego wizerunku Warszawy, a w 2018 roku uhonorowana godłem Teraz Polska.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
8 lutego 2019

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

22 lutego 2019

Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

Wystartował konkurs World Class 2019

22 lutego 2019

Ponad 10 000 barmanów na świecie będzie ubiegać się o przepustkę do 11. finału konkursu World Class. Po raz piąty do wyścigu dołączą barmani z Polski. Rekrutacja trwać będzie do 14 marca. Zwycięzca wyjedzie na zawody do światowej stolicy whisky czyli Szkocji.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl