Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów

W Warszawie powstała restauracja w ciemności, która jako jedyna w Polsce zatrudnia niewidomych kelnerów. Wprowadzają oni odbiorców w świat niewidomych, gdzie istnieje piękno, radość, marzenia. Gdzie bariera wzrokowa nie jest przeszkodą, ale bodźcem do rozwoju pozostałych zmysłów.

Restauracja stanowi dla odwiedzających miejsce jedyne w swoim rodzaju, gdzie uwagę przejmują wszystkie zmysły poza wzrokiem. Stanowi to całkowitą nowość w odbieraniu świata, w tym smaków w nim występujących. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odczuwanych pozostałymi zmysłami.

Jest to możliwość posmakowania nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą zmysłów pozawzrokowych. Węch rozbudza wyobraźnię i stymuluje do odgadnięcia, co w danej jest kosztowane. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań, a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch podtrzymuje interakcje i wymianę wrażeń. Zmysł smaku podpowiada co znajduje się na talerzu i ocenia jakość potraw.

Misją restauracji powstałej pod auspicjami fundacji „Człowiek w potrzebie” jest odpowiedź na problemy społeczne jak: wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych oraz brak świadomości i tolerancji odnośnie osób niewidomych, zarówno u dorosłych jak i dzieci. Całkowity dochód z restauracji jest przeznaczany na działalność statutową fundacji.

Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX w., a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh.

W 2004 roku w Paryżu otwarto restaurację „Dans le Noir?”. Restauracja „Dans le Noir?” od kilku lat jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami. Odwiedziła miasta takie jak: Geneva, Bangkok, Berlin, Shanghai, Montreal, San Francisco i Warszawa. Podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”, w 2008 r. w Warszawie, Prezes Fundacji Anna Bocheńska pierwszy raz jadła kolację w ciemnościach. Od tego czasu marzyła o stworzeniu takiej restauracji. Udało się – restauracja zaprasza gości na dania kuchni fusion.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Aktualności
Tagi
Different
Data dodania
9 lipca 2018

Podobne artykuły

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival 2018

10 września 2018

Już czwarty raz podczas najważniejszych targów branżowych w stolicy spotkają się przedstawiciele branży winiarskiej z Polski i ze świata. Targi odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (26-27 października) w Warszawie.

przeczytaj całość

French Touch

10 września 2018

Francja to fascynujący kraj, olbrzymie dziedzictwo kulturowe, z którego dorobku czerpią również Polacy. Trwa czwarta edycja kampanii French Touch, która zachęca Polaków do odkrywania Francji na nowo. W jesienny kalendarz eventów w stolicy na stałe wpisała się już uroczysta gala French Touch. W tym roku, show odbędzie się 1 października w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl