Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

06 listopada 2017

TOMASZ PUROL

Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050

w poznańskim Starym Browarze,

członek Klubu Szefów Kuchni

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

Składniki:

• brukiew – 800 g

• masło – 150 g

• parmezan – 100 g

• udziec jagnięcy – 700 g

• marchew – 150 g

• cebula – 100 g

• seler – 100 g

• pietruszka – 100 g

• rozmaryn – 2 gałązki

• olej – 50 ml

• wino czerwone wytrawne

– 150 ml

• liść laurowy

• ziele angielskie

• sól

• pieprz (świeżo mielony)

• kmin rzymski

Sposób przyrządzenia:

Udziec oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy jagnięcinę i obsmażamy dokładnie dobrze z każdej strony, po czym przekładamy do miski. Do rondla po jagnięcinie wkładamy marchew, cebulę, seler, pietruszkę, pokrojone w kostkę takiej samej wielkości co mięso. Do przesmażonych warzyw dorzucamy mięso i wlewamy wino. Gotujemy tak długo, aż alkohol odparuje, następnie dodajemy wszystkie przyprawy, z rozmarynem włącznie. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec redukujemy nadmiar płynu. Brukiew obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez prasę do purée i dodajemy masło ze startym parmezanem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Duszoną jagnięcinę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na górę wyciskamy brukwiowe purée. Całość pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut.

Fot. Julian Redondo Bueno