Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami

Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami

31 października 2016

Składniki (porcja dla 4 osób):

2 woreczki ryżu

1 mała dynia

100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

100 g orzechów pinii Bakalland

70 g Złotych owoców Bakalland

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka startego imbiru

Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: 

Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.