Dżem z surowej cebuli ze śledziem | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Dżem z surowej cebuli ze śledziem

Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

Składniki:

Śledź (filet) – 300 g

Ziemniaki (na puree) – 400 g

Koper (pęczek) – ½

Sól i pieprz (do smaku)

Masło (do puree) – wg uznania

Mleko (do puree) – wg uznania

Dżem:

czerwona cebula – 200 g

cukier trzcinowy – 60 g

ocet spirytusowy – 1 łyżka stołowa

kolendra (ziarna)

kora cynamonu (szczypta)

oliwa z oliwek (1 łyżka)

Sól i pieprz młotkowany – do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

Dżem – cebulę siekamy w piórka, dodajemy wszystkie składniki oprócz oliwy. Lekko ugniatamy palcami. Następnie dodajemy oliwę. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok. 1 h lub dłużej.

Danie możemy wzbogacić takimi warzywami jak parzona cebulka, kapusta włoska czy kalafior i brokuł parzone.

fot. Andrzej Chomczyk

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
8 stycznia 2019

Podobne artykuły

Wątróbka drobiowa /czerwone wino/jabłko/burak/ olej lubczykowy/maliny/kurka

8 marca 2019

Wątróbkę oczyszczamy z błon. Dokładnie myjemy i osuszamy. Buraki pieczemy przez 1 godz. w 190 °C. Studzimy. Kroimy na małe elementy. Połowę blendujemy na purée i przecieramy przez drobne sito. Resztę buraka zostawiamy w cząstkach.

przeczytaj całość

Zupa malinowa z burakiem

13 lutego 2019

Buraki pieczemy z odrobiną soli w foli aluminiowej aż do miękkości. Przygotowujemy wywar warzywny. Cześć wywaru gotujemy, dodając ziemniaki i przyprawy. Buraki i maliny rozdrabniamy w mikserze lub blenderze i dodajemy do wywaru z ziemniakami.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl