Dżem z surowej cebuli ze śledziem

Dżem z surowej cebuli ze śledziem

08 stycznia 2019

Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

Składniki:

Śledź (filet) – 300 g

Ziemniaki (na puree) – 400 g

Koper (pęczek) – ½

Sól i pieprz (do smaku)

Masło (do puree) – wg uznania

Mleko (do puree) – wg uznania

Dżem:

czerwona cebula – 200 g

cukier trzcinowy – 60 g

ocet spirytusowy – 1 łyżka stołowa

kolendra (ziarna)

kora cynamonu (szczypta)

oliwa z oliwek (1 łyżka)

Sól i pieprz młotkowany – do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

Dżem – cebulę siekamy w piórka, dodajemy wszystkie składniki oprócz oliwy. Lekko ugniatamy palcami. Następnie dodajemy oliwę. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok. 1 h lub dłużej.

Danie możemy wzbogacić takimi warzywami jak parzona cebulka, kapusta włoska czy kalafior i brokuł parzone.

fot. Andrzej Chomczyk