Dzisiaj  l’Art de la cuisine Martell 2015

Newsy

Dzisiaj l’Art de la cuisine Martell 2015

27 lutego 2015

27 lutego – 1 marca w hotelu Zamek Ryn**** odbędzie się XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell 2015. Jest to konkurs dla młodych, ambitnych kucharzy, którzy wiedzą jak stworzyć wyszukane danie, do którego doskonale pasuje koniak Martell. Podczas XIII edycji zmagań, na kuchennych deskach i blatach królować, będzie wołowina. To wokół niej, kulinarni szefowie stworzą kompozycje smakowe, które przeniosą jury w niezwykłą podróż po zmysłowych doznaniach.

L’Art de la cuisine Martell

Wykwintne potrawy, wyszukane przyprawy oraz koniak idealnie się dopełniają. Koniak Martell, jako jeden z nielicznych trunków, pasuje niemal do każdego rodzaju dań. Zaczynając od przystawek, na deserach kończąc. Z tego właśnie powodu koniak Martell stał się mecenasem konkursu kulinarnego, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych polskich kucharzy. Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Jego zasady są bardzo proste: w ciągu godziny należy przygotować potrawę, która najlepiej komponuje się z wybranym przez młodych szefów kuchni koniakiem. W zeszłorocznej edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell 2014 królowały kaczki. W tym roku pierwsze skrzypce w przygotowywanych potrawach będzie grać wołowina. Całość odbędzie się w przepięknym XIV-wiecznym krzyżackim Zamku Ryn. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów. Piękne otoczenie i średniowieczny klimat Zamku Ryn na czas konkursu staną się miejscem, gdzie można spotkać najwybitniejsze postaci ze świata gastronomii. W skład jury XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – L’Art de la cuisine Martell 2015 wejdzie między innymi – Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Tomasz Deker czy Adam Chrząstowski. Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie wybitny szef kuchni Dariusz Struciński, od lat związany z L’Art de la cuisine Martell. Z pewnością podczas tegorocznego konkursu powstaną wyjątkowe dania, a kucharze wzniosą się na najwyższy poziom sztuki kulinarnej – komentuje wybitny szef kuchni i organizator konkursu Dariusz Struciński.

300 lat historii

Historia koniaku rozpoczęła się kilkaset lat temu w Francji, a dokładniej w miejscowości Cognac, w regionie Charente. Warto wiedzieć, że według prawa obowiązującego na terenie Unii Europejskiej, tylko trunki powstałe właśnie w tym rejonie mogą nosić nazwę „koniak”. We Francji trunek ten posiada status appelation d’origine controlée – jest to certyfikat pochodzenia produktu z danego regionu, tym samym jest produkowany według rygorystycznych przepisów. Jednym z najstarszych i najsłynniejszych domów koniaku na świecie jest Martell z siedzibą w Château de Chanteloup. Jego założycielem był Jean Martell, który w 1715 roku kupił pałacyk niedaleko Bordeaux i rozpoczął produkcję trunku. Wystarczyło zaledwie 6 lat, by Martell stał się głównym eksporterem alkoholu do Wielkiej Brytanii.

W niespełna 150 lat alkohol ten został światowym gigantem i potentatem na rynku. Koniaki Martell są dostępne nawet w Chinach, Japonii oraz Hong Kongu. W tym roku Dom Koniaku Martell obchodzi 300 urodziny.

Produkcja w miedzianych alembikach

Do produkcji koniaku Martell wykorzystywane są tylko dojrzałe białe winogrona z czterech najlepszych mikroregionów upraw w regionie Cognac, tj. Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins Bois. Region Borderies, dzięki wysokiej jakości glebom, gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat winogron, z których wytwarza się eaux-de-vie, czyli esencję wina. Metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych miedzianych alembikach pozwala uzyskać lekki i gładki smak koniaku Martell. Trunek ten nabiera doskonałości podczas leżakowania w dębowych beczkach, wytworzonych z dębu Tronçais. Proces ten trwa minimum 3 lata. Dzięki ich właściwościom koniak jest łagodniejszy, lżejszy i bardziej aromatyczny.

Lista Uczestników zakwalifikowanych do konkursu „L’Art de la Cuisine Martell” 2015

1. Krystian Pełka i Grzegorz Marzejon , Villa & Restauracja Antonina – Sopot

2. Artur Szwacki i Adam Ronka, Restauracja Cucina City Park – Poznań

3. Krzysztof Bielawski i Patryk Stanewicz , Restauracja Szeroka – Toruń

4. Adam Piechaczek i Sebastian Demakin, Hotel Alter- Lublin

5. Michał Seyda i Anna Solarz, Hotel Bukovina ****- Bukowina Tatrzańska

6. Jakub Walczak i Tomasz Zderenka , Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence- Poznań

7. Wojciech Żółtowski i Adrian Mira, Restauracja LaLo- Ostróda

8. Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków

9. Kacper Kosewski i Kamil Stachowiak, Restauracja NOLITA – Warszawa

10. Dariusz Kuduk i Andrzej Fiołek, Hotel Grand Sal Wieliczka – Wieliczka

11. Dominik Karpik i Marcin Milda, Restauracja Mercato Hilton – Gdańsk

12. Piotr Czarnynoga i Krzysztof Mesjasz, Restauracja “Wodna Wieża” – Pszczyna

13. Karol Zdebski i Piotr Skrzypoń, Pałac Goetz Boutique Hotel & SPA – Brzesko

14. Piotr Pawłowski i Tomasz Janczewski, Andel’s Hotel -Łódź

15. Wiesław Bujalski i Łukasz Ptaszyński, Hotel Monopol -Katowice

16. Daniel Olas I Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg