Edyta Czerwińska: Cza Cza Chutney | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Edyta Czerwińska: Cza Cza Chutney

Podczas polowania na lokalne przyprawy lekko zboczyłam z tematu. Jednak nie aż tak bardzo, bo moją uwagę przyciągnęło chutney. Coraz częściej słyszy się o nim w najnowszych trendach kulinarnych, a tu gdzie mieszkam wrósł w kulturę gotowania i serwowania potraw niezwykle silnie. W polskiej kuchni też nie jest obcy, choć w nieco innej nucie smakowej.
rzepisów i składników, z których można go wykonać jest chyba więcej niż włosów na głowie u przeciętnego człowieka. Słyszałam o chutney z ananasów, oliwek, śliwek węgierek, chili, cebuli i etc. Zacznijmy od definicji. Chutney to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Chutney to taka „kropka nad i”, dodatek sprawdzający się w wielu daniach obiadowych, przekąskach, na kanapkach, na grillu czy też pikniku. Produkt właściwie wrósł w południowoafrykańską kulturę i został przez nią zmodyfikowany i spopularyzowany. To tak jak z ketchupem czy musztardą w Polsce. Każdy po prostu musi to mieć w lodówce. Długo szukałam dobrego przepisu na to, by oddać klimat RPA. Ten oryginalny robi się na bazie suszonych brzoskwini i moreli, a czasem też z dodatkiem rodzynek. Nazwa pochodzi od hindi chatni, co oznacza „być polizane”. Na przylądek chutney trafił wraz z pierwszymi osadnikami którzy dotarli tutaj czy to z własnej, czy z przymuszonej woli. Pracownicy z subkontynentu indyjskiego chętnie byli zatrudniani przy uprawie kukurydzy. Jednak właściwie dzięki Anglikom, chutney zostało spopularyzowane na świecie. Kupcy z firmy East India Company, tej samej, która miała duży udział w zasiedleniu Kapsztadu, wprowadzili ten produkt na bazie mango do XVII-wiecznej Anglii. Był to sposób na konserwowanie owocu. Wtedy uważano chutney za luksusowy towar. Alternatywny produkt powstał poprzez usunięcie centrów szpiku ogórków, melonów, cytryn i brzoskwiń oraz napełnienie ich cebulą i przyprawami. Z czasem jabłka, śliwki, damsony, agrest, pomidory, buraki i suszone owoce stały się popularnymi składnikami chutney. Na zakończenie podaję przepis na Dadel Blatjang, czyli chutney z daktyli wg szefowej kuchni, Cass Abrahams, południowoafrykańskiej autorki książek kulinarnych. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: 500 g wydrylowanych daktyli, 10 ząbków czosnku, 125 g imbiru korzeniowego, 125 g suszonej papryczki chili, sól dla smaku, 500 ml octu brunatnego. Wszystkie składniki blendujemy do gładkości, z wyjątkiem octu, który dodajemy później i miksujemy całość jeszcze raz. Następnie umieszczamy mieszankę w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Jeszcze gorącą wkładamy do sterylizowanych butelek. Smacznego. 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Felieton
Tagi
Data dodania
6 maja 2018

Podobne artykuły

Tadeusz Olszański: Klient nasz pan

16 maja 2018

Dobrze, a właściwie niedobrze, pamiętam socjalistyczną gastronomię, kiedy nie klient, lecz kelner był naszym panem. Od niego zależało czy znajdzie się jeszcze dla nas dwie porcje ówczesnego specjału czyli brizolu nie mówiąc już o dorodnym schaboszczaku, więc możemy sobie zamówić tylko mielonego lub klopsa, robionych wtedy głównie z suchych bułek.

przeczytaj całość

Tadeusz Olszański: Cymes

16 kwietnia 2018

Jeśli chodzi o kuchnię żydowską to nie ma w Polsce antysemityzmu. Wręcz przeciwnie. Stoliki w restauracjach żydowskich w Warszawie, nawet w tych z wyłącznie koszerną kuchnią, należy zamawiać co najmniej dzień wcześniej. A karpia w galarecie, gęsi pipek, farfelki czy cymes, zajadają ze smakiem nawet antysemici, którzy w tym przypadku zostawiają swoje poglądy za drzwiami.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl