Eksperci Śląskich Smaków wybrani

Wydarzenia

Eksperci Śląskich Smaków wybrani

18 czerwca 2018

Za nami 13 Festiwal Śląskie Smaki. W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym Parku Zamkowym w Pszczynie. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn. Złoty Durszlak, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2018 zdobył w kategorii profesjonalistów  Holiday Inn ****.

W tym roku potrawy oceniali:

W kategorii amatorzy:

1. Katarzyna Graczkowska – szef kuchni w restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki Hotel Spa Laskowo w Jankowicach, nagrodzona Srebrnym Durszlakiem w kategorii profesjonalistów na XII Festiwalu Śląskie Smaki,

2. Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych

3. Agnieszka Jasińska – finalistka Hell`s Kitchen Polska, wielokrotna uczestniczka i finalistka Festiwalu Śląskie Smaki, miłośniczka gotowania

W kategorii profesjonaliści:

1. Krzysztof Peć – szef kuchni Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Park Inn by Radisson Katowice; wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki

2. Sebastian Humski – szef kuchni Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki

3. Grzegorz Chmielewski – Prezes Polskiej Izby Turystyki Oddział Śląski w Katowicach, Wiceprezes Śląskiej Organizacji Turystycznej, członek Komisji Certyfikacyjnej Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, miłośnik tradycyjnej kuchni.

W kategorii uczniów szkół gastronomicznych:

1. Mateusz Wrzyciel – szef kuchni i właściciel w Restauracji Karczma Koszwice, uczestnik konkursu kulinarnego XII Festiwalu Śląskie Smaki.

2. Małgorzata Kłych – etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska; wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych.

3. Paweł Kąkol – nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2018 zdobyli:

w kategorii szkół gastronomicznych:

I miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach

II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim

III miejsce: Rewolwerowcy z Gastronoma – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

w kategorii amatorów:

I miejsce: KGW w Ćwiklicach

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku

III miejsce: KGW Wisła Wielka

w kategorii profesjonalistów:

I miejsce: Holiday Inn ****

II miejsce: Restauracja „Frykówka”

III miejsce: Restauracja Enklawa

Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl