Składniki:
Makaron Farfalle Barilla 200 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Śmietana 50 g
Homarce/krewetki tygrysie 6 sztuk
Cukinie 1 sztuka
Szalotka 1 sztuka
Brandy 1 mała szklanka
Oliwa z oliwek Extra Vergine 2 łyżki
Natka pietruszki 1 łyżka
Czerwona sałata radicchio 1 wiązka
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotować dużą ilość wody na makaron. Wodę posolić dopiero, gdy zacznie wrzeć. Pokroić drobno szalotkę i zeszklić na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodać homarce przekrojone wzdłuż, wlać brandy i poczekać aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdjąć je z patelni i odłożyć na talerz. Dodać na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić przez 4 minuty. Wrzucić makaron do gotowania. Na oddzielnej patelni podsmażyć z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełożyć cukinie na patelnię z pomidorkami. Wlać śmietanę i dodać z powrotem homarce, dodać sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odcedzić makaron kiedy będzie al dente i przełożyć na patelnię. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszać.