Farfalle z homarcami i cukinią

Farfalle z homarcami i cukinią

29 lutego 2016

Składniki:

Makaron Farfalle Barilla 200 g

Pomidorki koktajlowe 100 g

Śmietana 50 g

Homarce/krewetki tygrysie 6 sztuk

Cukinie 1 sztuka

Szalotka 1 sztuka

Brandy 1 mała szklanka

Oliwa z oliwek Extra Vergine 2 łyżki

Natka pietruszki 1 łyżka

Czerwona sałata radicchio 1 wiązka

Sól do smaku

Pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Zagotować dużą ilość wody na makaron. Wodę posolić dopiero, gdy zacznie wrzeć. Pokroić drobno szalotkę i zeszklić na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodać homarce przekrojone wzdłuż, wlać brandy i poczekać aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdjąć je z patelni i odłożyć na talerz. Dodać na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić przez 4 minuty. Wrzucić makaron do gotowania. Na oddzielnej patelni podsmażyć z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełożyć cukinie na patelnię z pomidorkami. Wlać śmietanę i dodać z powrotem homarce, dodać sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odcedzić makaron kiedy będzie al dente i przełożyć na patelnię. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszać.