Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

02 lutego 2015

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów

1 zielona papryka

10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek

1 ogórek

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

mała cebula dymka

1 mały ząbek czosnku

1 ½ kromki białego chleba

szklanka wody

ocet winny (do smaku – dodać tuż przed podaniem)

sól

Sposób przygotowania:

Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.