Gulasz myśliwski z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP i kiełbasą jałowcową GTS
Sylwester Lis, Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska
200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP
łyżka masła
szczypta cząbru
sól
6-8 suszonych grzybów
1 duża cebula
100 g wędzonego boczku
150 g kiełbasy jałowcowej GTS
2-3 konserwowe ogórki
mała puszka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
pół łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Umytą fasolę zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą przegotowaną wodą, dodać łyżkę masła i szczyptę cząbru, ugotować i odparować, zostawiając odrobinę płynu. Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, zostawić na pół godziny, po czym ugotować do miękkości. Odcedzić grzyby (wywar zostawić) i pokroić w cienkie paski. Obraną cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni stopić boczek, zrumienić na nim cebulę, dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Chwile smażyć razem, mieszając, połączyć z fasolą, dodać obrane i pokrojone ogórki konserwowe i pokrojone grzyby. Zalać całość wywarem z grzybów, wymieszać i chwile dusić. Śmietanę rozkłócić z przecierem pomidorowym, wlać do fasoli i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz ostrą papryką. Podawać posypane koperkiem, z pieczywem.