Gulasz myśliwski z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca

Gulasz myśliwski z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca

10 grudnia 2014

Gulasz myśliwski z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP i kiełbasą jałowcową GTS

Sylwester Lis, Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska 

200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP

łyżka masła

szczypta cząbru

sól

6-8 suszonych grzybów

1 duża cebula

100 g wędzonego boczku

150 g kiełbasy jałowcowej GTS

2-3 konserwowe ogórki

mała puszka koncentratu pomidorowego

3 łyżki śmietany

pół łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Umytą fasolę zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą przegotowaną wodą, dodać łyżkę masła i szczyptę cząbru, ugotować i odparować, zostawiając odrobinę płynu. Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, zostawić na pół godziny, po czym ugotować do miękkości. Odcedzić grzyby (wywar zostawić) i pokroić w cienkie paski. Obraną cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni stopić boczek, zrumienić na nim cebulę, dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Chwile smażyć razem, mieszając, połączyć z fasolą, dodać obrane i pokrojone ogórki konserwowe i pokrojone grzyby. Zalać całość wywarem z grzybów, wymieszać i chwile dusić. Śmietanę rozkłócić z przecierem pomidorowym, wlać do fasoli i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz ostrą papryką. Podawać posypane koperkiem, z pieczywem.