Hermesy | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

10 maja 2018 r. w Poznaniu odbyło się XX Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Kulminacyjnym punktem było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Poradnika Restauratora 2018.

Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.

Kapituła w tym roku postanowiła przyznać aż dziewięć statuetek. Wyróżnienia z rąk prezesa wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i redaktor naczelnej Poradnika Restauratora Heidi Handkowskiej odebrali więc najlepsi spośród restauratorów, dystrybutorów i szefów kuchni.

LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2018:

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, restauracja Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, restauracja Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Poradnika Restauratora 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Poradnika Restauratora 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa.

Nagrodę odebrał Robert Sowa.

Nominowanymi w niej byli: Restauracja Amber Room, Warszawa, szef kuchni Robert Skubisz; Restauracja Biały Królik, Gdynia, szef kuchni Marcin Popielarz, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa, szef kuchni Robert Trzópek; Restauracja Zakładka Food&Wine, Kraków, szef kuchni Rafał Targosz; Restauracja Autentyk - Kuchnia i ludzie, Poznań, szef kuchni Ernest Jagodziński.

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Nagrodę odebrał Dawid Szkudlarek.

Nominowanymi w niej byli: Restauracja Bulaj, Sopot, szef kuchni Artur Moroz; Restauracja Stary Dom, Warszawa, szef kuchni Rafał Kowalczyk; Restauracja Kraina Smaku, Zakopane, szef kuchni Grzegorz Lelek; Restauracja JaDka, Wrocław, szef kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska; Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna, szef kuchni Szymon Bracik.

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, restauracja La Maison, Andrzej Jakomulski

Nagrodę odebrał Andrzej Jakomulski.

Nominowanymi w niej byli: Hotel Mikołajki Ptasia Wyspa, Mikołajki, restauracja New Island, szef kuchni Tomasz Milewski; Heron Live Hotel, Sienna, restauracja Marina, szef kuchni Krzysztof Małocha; Hotel SPA Dr Irena Eris, Polanica Zdrój, restauracja Art Déco, szef kuchni Przemysław Gryz; Hotel Puro, Poznań, restauracja Nifty No 20, szef kuchni Jakub Ignyś.

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Nagrodę odebrali Joanna Klimas-Profus i Janusz Profus.

Nominowanymi w niej byli: Krzysztof Ilnicki, Umam, Gdańsk; Michał Doroszkiewicz, Pastry Lab, Poznań; Iga Sarzyńska, Pracownia Artystyczna Sarzyński, Kazimierz Dolny; Zbigniew Szczeblewski, Ciastkarnia Marcepanek, Ostrów Wlkp.

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

Nagrodę odebrał Wojciech Skoczylas, Dyrektor Biura Rozwoju Sprzedaży Pozapaliwowej PKN Orlen S.A.

Nominowanymi w niej byli: Starbucks; Tel Aviv Urban Food – Malka Kafka; Green Caffè Nero; Evil Steak House.

Frekwencja w tym roku była rekordowa – ponad 300 gości, jednak Aula Artis bez problemu umożliwiła pomieszczenie wszystkich zaproszonych gości, którzy do Poznania dotarli z całej Polski,

Część oficjalną poprowadził Maciej Kurzajewski, znany prezenter telewizyjny. Na scenie pojawili się także Jerzy Dudek, bramkarz reprezentacji Polski oraz triumfator Ligi Mistrzów, a także dwaj wybitni szefowie kuchni Giancarlo Russo, ambasador włoskiej kuchni w Polsce oraz Theofilos Vafidis, ambasador greckiej kuchni w Polsce.

W tym roku gościliśmy również Dżenneta Bogdanowicz, bowiem nagrodzona w 2017 r. Hermesem Poradnika Restauratora Tatarska Jurta w Kruszynianach spłonęła w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Zachęcamy do wsparcia i pomocy dla właścicieli, którzy nie poddają się i już aktywnie myślą o odbudowie. Darowizny można dokonywać na konto: Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich ASMAN 81 1020 1332 0000 1102 0614 3541 z dopiskiem „Odbudujmy Tatarską Jurtę”.

Po raz pierwszy w 25-letniej historii „Poradnika Handlowca” nagrodą Hermesa wyróżniono także producentów branży FMCG. W imieniu handlu tradycyjnego uhonorowano najbardziej cenione marki branży FMCG - wytwórców, którzy od lat dostarczają swoje wyroby do sklepów w Polsce. Nagrodzonych wyłoniło głosowanie trwające przez marzec i kwiecień bieżącego roku.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.

Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 25-lecia, który przygotował Paweł Mieszała z cukierni Pawlova w Luboniu. Zaproszonym gościom czas umilił również występ gwiazdy wieczoru, legendy polskiego swingu i bluesa – Shakin’Dudi.

Zapraszamy ponownie za rok!

***

Pełna relacja w papierowym wydaniu czerwcowego numeru Poradnika Restauratora.

 

Laureaci Hermesów Poradnika Restauratora:

ROK 2005:

Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexho Polska

Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.

ROK 2006:

Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering

Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure

Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering

Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań

ROK 2007:

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal Meridien Bristol

Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.

Restauracja hotelowa: Anders Group

Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.

Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin

ROK 2008:

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca

Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso

Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda", Poznań

Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering

ROK 2009:

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu

Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło"

Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka", Warszawa

ROK 2010:

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego

Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel's w Łodzi

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku

ROK 2011:

Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw - Szef Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie

ROK 2012:

Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku

ROK 2013:

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin

Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku

Restauracja Ogólnopolska: Atelier Amaro

ROK 2014:

Restauracja Regionalna - Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim

Restauracja Hotelowa - Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Restauracja z renomą - Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy

Ogólnopolska Restauracja Sieciowa - Zapiecek Pierogarnie Polskie

ROK 2015

Osobowość Gastronomii – Andrzej Polan

Restauracja z Renomą –  Restauracja Strefa w Warszawie

Restauracja Hotelowa – Blow Up Hall 5050

Restauracja z Tradycją – A nóż widelec w Poznaniu

Sieć HoReCa – Express Kuchnia Marche

Dystrybutor dla HoReCa – Selgros

Platynowy Hermes „Poradnika Restauratora” – Tadeusz Olszański

ROK 2016

Osobowość Gastronomii – Giancarlo Russo

Restauracja Hotelowa – Restauracja Hotelu Copernicus Kraków

Restauracja z Tradycją – Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju

Sieć HoReCa – Weranda Family

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni – Lodziarnie Firmowe Grycan

Dystrybutor HoReCa –Farutex Bidvest Polska.

Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2016 – Jerzy Pasikowski.

ROK 2017

Osobowość Gastronomii – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz

Restauracja Hotelowa – Restauracja by Wzorcownia by Wiesław Bober w ****Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach

Restauracja z Tradycją – Tatarska Jurta w Kruszynianach

Sieć HoReCa – Costa Coffee Poland

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni – Cukiernia Pawlova z Lubonia

Dystrybutor HoReCa – Makro Cash&Carry

Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2017 – Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2017 – Centrum Techniki Kulinarnej DoraM Grupy Dora Metal za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm.

Galeria


Pliki

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl