Hummus z jagnięciną

Hummus z jagnięciną

05 lutego 2016

Składniki:

  • 380 g hummusu (np. Hummus marki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 250 g jagnięciny (z nogi) pokrojonej na drobne kawałki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • chleb pita (do podania)

Przygotowanie:

Wyłóż hummus na talerz i zrób dołek pośrodku pasty. Odłóż go na bok. Podgrzej oliwę i masło na małej patelni, następnie dodaj migdały i podsmażaj je przez ok. 1 minutę cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj orzechy pinii i podsmażaj je przez ok 2 minuty, aż staną się złoto-brązowe. Za pomocą łyżki durszlakowej przenieś zawartość naczynia na papierowy ręcznik. Wykorzystaj tę samą patelnię do podsmażenia jagnięciny, dodaj do niej ziele angielskie, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Po ok. 3-5 minutach wrzuć z powrotem migdały i orzechy, całość wymieszaj i gotuj przez ok 30 sekund. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia. Tak przygotowane mięso umieść pośrodku talerza z hummusem. Serwuj z chlebem pita.