IV Festwial Kuchni Greckiej

Newsy

IV Festwial Kuchni Greckiej

14 kwietnia 2009

24-26 kwietnia br. w Ożarowie Mazowieckim odbędzie się IV Festiwal Kuchni Greckiej. W Festiwalu udział weźmie 12 ekip z całej Polski, których zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem kotletów jagnięcych oraz minimum trzech z wymienionych oryginalnych greckich produktów jakimi będą: ser feta, oliwa z oliwek Extra Virgin, Pomace do smażenia, papryka florinis, oliwki zielone i czarne pod różnymi postaciami. Zmagania uczestników oceniać będzie jury złożone z członków prestiżowego Klubu Szefów Kuchni. Główną nagrodą Festiwalu jest wyjazd wypoczynkowy do Grecji dla dwóch osób ufundowany przez biuro podróży Filoktitis oraz zaproszenie i udział zwycięzcy w Międzynarodowym Forum Gastronomicznym organizowanym przez Chef’s Club w Atenach. IV Festiwal Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2009, zwycięzca konkursu otrzyma więc automatyczną nominację do KPP 2009 oraz czek na kwotę 1500 zł. Zwycięzca zostanie także nominowany do Finałowego Konkursu Kulinarnego Szef Roku 2010 organizowanego przez Fundację Klubu Szefów Kuchni. Oprócz emocjonujących zmagań podczas corocznego konkursu kulinarnego odbędzie się także konkurs i pokaz  sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami czyli I Polski Festiwal Carvingu. Na konkursie carvingowym uczestnicy będą przygotowywali „Motyw Grecki” z arbuza oraz kompozycje kwiatową z warzyw takich ja marchew, biała rzodkiew długa, burak czerwony, bakłażan oraz cukinia zielona. Uczestników oceniać będzie trzyosobowe jury pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego. Patronem medialnym Festiwalu jest m.in. “Poradnik Restauratora”. Organizatorzy: Theofilos Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Executive Chef – Grecka Kuchnia Exclusive Representative of Greek Products on the Polish Market, Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz  Hotel Mazurkas Best Western.