Jaki jest klucz do przygotowania dobrej kawy?

Newsy

Jaki jest klucz do przygotowania dobrej kawy?

13 sierpnia 2018

Na pytanie odpowiada Marcin Rusnarczyk Mistrz Polski Baristów, wielokrotny juror Mistrzostw Polski Baristów, sędzia Mistrzostw Świata Baristów, autor książki „Sekrety Kawy”. Poprowadzi on warsztaty podczas targów Polagra Gastro/Invest Hotel, które odbędą się w dniach 1-4 października 2018 r. w Poznaniu.

Jak przyznał, kluczem do przygotowania dobrej kawy okazuje się: – Przede wszystkim dobra kawa. A tak poważnie to powinno zwracać się uwagę na kilka rzeczy:

– rodzaj kawy – najlepsze kawy to 100% arabiki, niestety bardzo często do produkcji kaw przemysłowych używa się arabik średniej i kiepskiej jakości, w związku z tym sugeruję używanie kaw z małych rzemieślniczych palarni.

– świeżość kawy – najlepiej kawa smakuje prze 3-4 miesiące od wypalenia, dlatego należy zwrócić uwagę na datę palenia, a nie na datę przydatności do spożycia.

– mielenie kawy – kawa zmielona wietrzeje około 50 razy szybciej niż kawa ziarnista, warto więc zaopatrzyć się w młynek żarnowy (może być ręczny), kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed przygotowaniem.

– woda – najczęstszym błędem jaki popełniamy jest zła temperatura, ta odpowiednia to 88-94st.C. Nie należy również ponownie gotować tej samej wody.

– urządzenia – czas parzenia nie powinien przekraczać 30 sekund w przypadku ekspresów ciśnieniowych i 4 minut w pozostałych metodach, dlatego powinniśmy używać dedykowanych do parzenia kawy urządzeń, lub ekspresów ciśnieniowych czy przelewowych. Odpowiednio użyte będą w stanie zagwarantować odpowiedni smak naparu.

Marcin Rusnarczyk to uznany  barista, trener, Mistrz Polski Baristów, wielokrotny juror Mistrzostw Polski Baristów, sędzia Mistrzostw Świata Baristów, Dyrektor Sprzedaży w Etno Cafe, autor książki „Sekrety Kawy”. Cały wywiad z Marcinem Rusnarczykiem już wkrótce w magazynie targowym Polagra News.

Więcej o zasadach przygotowania dobrej kawy, cuppingu, testowaniu, alternatywnych metodach parzenia, prowadzenia biznesu o smaku kawy – na warsztatach podczas targów Polagra Gastro/Invest Hotel, które odbędą się w dniach 1-4 października 2018 r. w Poznaniu.