Jesiotr na puree z marchwi, komosą ryżową i warzywami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Jesiotr na puree z marchwi, komosą ryżową i warzywami

Marcin Soból, szef kuchni restauracja Krasnodwór w Warszawie

Składniki (4 porcje):

Jesiotr filet bez skóry – 600 g

Komosa ryżowa – 400 g

Masło – 100 g

Marchew – 300 g

Mini marchewki – 300 g

Por – 2 szt.

Skorzonera – 300 g

Cukinia (lub kalafior romaneska )

Jajka – 4 szt.

Sól, pieprz

Mikro zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jesiotra filetujemy następnie robimy solankę 5% jesiotra kroimy na porcje po 150 g i wkładamy do solanki na około 15 min. Po wyjęciu z solanki rybę smażymy na maśle klarowanym.  Marchew obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości, całość blendujemy i robimy puree. Komosę ryżową gotujemy około 15 min. na małym ogniu. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przed nałożeniem warzyw na talerz, opalamy palnikiem. Żółtko jajka wkładamy do wcześniej zblanszowanego pierścienia z pora (wysokość 2 cm) i parujemy w piecu przez 3 min. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
16 marca 2018

Podobne artykuły

Krem z zielonego groszku z wędzonym twarogiem, oliwą miętową i wiosennymi ziołami

16 maja 2018

Zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy zioła (natka pietruszki, koperek, trybula) i gotujemy przez ok. 2-3 min. Przekładamy do miksera i miksujemy z kawałkami lodu tak długa aż krem będzie jednolity i gęsty.

przeczytaj całość

Tort z kapusty kwaśnej

12 kwietnia 2018

Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl