Już w sobotę 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Wydarzenia

Już w sobotę 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

19 lipca 2018

21 lipca na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Organizatorami 4. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej są restauracja Babinicz – Kompleks Dworzysko w Szczwnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka.  Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków  Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.

Przedmiotem festiwalu jest przystawka zimna lub gorąca i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego i 8 porcji przekąski. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: bażant, Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Natomiast obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: schab z dzika i olej z esencją masła.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Wojciech Harapkiewicz 607 607 155 lub Waldemar Hołówka  609 548 355.

Festiwal ma zasięg ogólnopolski i ma charakter imprezy otwartej.

Festiwal nominowany jest Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

Gala odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój-Jedlina

Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka.

Zakwalifikowane ekipy: 
 
1. Bartosz Fabiś, Michał Kozłowski – Restauracja „Nifty no. 20” Hotel Puro -Poznań 
2. Grzegorz Misina, Robert Jagła –  Emalia Zabłocie -Kraków
3. Paweł Kubera , Kajetan Świokła -Hotel DeSilva Premium – Poznań
4. Łukasz Grabowski, Michał Bielecki -Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober -Hotel Fabryka Wełny **** – Pabianice
5. Eugeniusz Korolov, Andrzej Lysenko -Hotel Mansor, Ząbki
6. Rafał Stegnicki, Krystian Świderek – Hotel Natura Mazur Warchały 
7. Paweł Gałecki , Łukasz Boreczek – Hotel Restauracja „Piano” Lublin
8. Artur Szwacki , Miłosz Pluta – IBB HOTEL ANDERSIA , RESTAURACJA FLAVORIA – Poznań
9. Wiktor Wielgus , Daniel Bereziak – Nicolaus Toruń Hotel
10. Waldemar Trzciołek , Mateusz Serwa – Ostoja Chobienice Rządcówka
11. Tomasz Sowiński, Marin Kowalski –  Restauracja Pasja Gorzów Wlkp

Program:

Piątek, 20.07.2018
 godziny popołudniowe – Przyjazd uczestników, jurorów, sponsorów – zakwaterowanie
20:00 – Odprawa jurorów z uczestnikami, wydanie produktów obowiązkowych
20:45 – Wykład Prof. Jarosława Dumanowskiego – Zapomniana Kuchnia Dworska – Chrapy Jelenia, Gęsie mleko, i zapomniane chłodniki”.
21:30 – Kolacja
22:00 – Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu
 
Sobota, 21.07.2018
07:00 – Konkurs cukierniczy – Słodkie Dworzysko deser z użyciem owoców leśnych i twarożku z Wańczykówki
11:00 – Konkurs profesjonalistów – Kuchnia dworska myśliwska  nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, w trakcie trwania konkursów: Festiwal produktów regionalnych-lokalnych stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych i lokalnych, 
Stoiska Sponsorów Festiwalu
Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów Live Cooking
11:00 – Pokaz kulinarny Dawida Szkudlarka
12:00 – Pokaz kulinarny Carlos Cegonte, STALGAST
13:00 – 14:00 – Kulinarne warsztaty dla dzieci – poprowadzi Łukasz Konik
 Zbiórka i akcja charytatywna na rzecz podopiecznego Fundacji Miej Serce małego Nikosia, który walczy z autyzmem i przewlekłą chorobą jelit
 20:00 Uroczysta Gala