Karolina Roch: Tylko kobieta jest w stanie pogodzić tyle obowiązków | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Karolina Roch: Tylko kobieta jest w stanie pogodzić tyle obowiązków

Kobiety w męskim świecie - są ich setki. Niektóre decydują się na otwarcie własnych restauracji, bo są wprost stworzone do bycia szefową. Inne pracują w tle szefa-mężczyzny, jeszcze inne jako ich managerki. Kobiety piękne, niezwykłe, mądre i zdeterminowane.Kobiety w polskiej gastronomii, czyli w jednym z najtrudniejszych biznesów współczesnego świata coraz częściej osiągają sukcesy (chciałoby się rzec – na miarę mężczyzn) i, co najważniejsze, poczucie, że znalazły się we właściwym miejscu, we właściwym czasie.

Rozmowa z Karoliną Roch, managerką szefa, ikony kulinariów, Roberta Sowy.

Jestem szczęściarą, że moja praca jest pasją, brzmi banalnie, ale tak jest. To ona mnie napędza i daje ogromna satysfakcję. Przez kilka lat w gastronomii, do której trafiłam trochę z przypadku bardzo wiele się nauczyłam i ciągle mam w sobie pokorę i jestem głodna wiedzy. Moje wykształcenie dziennikarskie bardzo mi w tym pomaga, ale najwięcej daje praktyka. Zostałam wrzucona na głęboką wodę, nie znając tego środowiska, nie wiedziałam jak ono funkcjonuje, jednak teraz wiem, że była to najlepsza szkoła. Pracując z jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni i będąc managerem już trzech restauracji. Pracy jest naprawdę mnóstwo, nie ma określonych ram godzinowych, bo i zakres moich obowiązków jest szeroki. Od pracy pijarowca, organizację wielkich gal i bankietów, wydawanie książek, negocjacje z firmami, opiekę nad gośćmi, po rzeczy prozaiczne jak projektowanie menu (choć sama nie umiem gotować:) i robienie zdjęć szefowi.

Czasem myślę sobie nieskromnie, że tylko kobieta jest w stanie pogodzić tyle obowiązków, a tym bardziej pracując w środowisku opanowanym przez mężczyzn.

Myślę, że moją potężną bronią jest intuicja, duży upór w dążeniu do celu, to, że jestem kontaktowa, lubię ludzi. Chcę robić swoje, często tylko żałuję, że doba ma 24 godziny, bo chciałabym jeszcze więcej poświęcać czasu na spotkania, dla tych, dla których zwyczajnie jest mi go brak.

Przyznam, że jestem pracoholikiem i zdarza mi się poświęcić swoje prywatne życie dla dobra pracy, ale ja zwyczajnie ją lubię.

Większość kobiet pracujących w gastronomii, które znam to silne osobowości i znają swoją wartość, muszą codziennie stawiać czoło i udowadniać, że potrafią gotować albo zarządzać. Takie kobiety są dla mnie inspiracją i wyciągam z takich znajomości mnóstwo energii do dalszego działania. Miło jest też usłyszeć od znajomych z branży, że robię tzw. dobra robotę, ale nie spoczywam na laurach. Robert Sowa znany jest z tego, że jest bardzo wymagający, surowy, a poprzeczkę zawsze ustawia bardzo wysoko, dzięki temu wszelkie pochwały z jego ust – my, jako pracownicy bardziej cenimy. Codziennie pracuję nad swoimi słabostkami, bo jak każda wrażliwa kobieta je posiadam. Czasem bywa nerwowo, czasem ktoś może mieć zły dzień, gość jest bardzo wybredny, bywają różne sytuacje, ale coraz częściej zdaje sobie sprawę, że wystarczy dać drugiemu człowiekowi trochę atencji i empatii w tym szalonym, zapracowanym świecie.

Czytam książki psychologiczne, analizuje na chłodno sytuacje i staram się codziennie walczyć ze swoimi wadami. Dzięki pracy z moim szefem, kucharzami, obsługą – nauczyłam się być bardziej konkretna, systematyczna, mniej przejmuje się opiniami innych. Mam to szczęście, że pracuje z najlepszymi, to fachowcy w każdym calu, a ja cieszę się codziennie, że jestem małym trybikiem w tej profesjonalnej maszynie, która cały czas jedzie do przodu.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wywiady
Tagi
Data dodania
7 marca 2019

Podobne artykuły

Dawid Łagowski: Praca, prac i jeszcze raz praca

11 marca 2019

Rozmowa z Dawidem Łagowskim, szefem kuchni w Pałacu Mierzęcin.

przeczytaj całość

Agata Wojda: Przy doskonałym jedzeniu nie rozróżniam płci i karier...

10 marca 2019

Rozmowa z Agatą Wojdą, czterokrotną zdobywczynią Bib Gourmand Michelin. W polskiej edycji przewodnika kulinarnego Gault & Millau uznano ją za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Wielokrotnie reprezentowała kuchnię polską poza granicami kraju, gotując m.in. w Izraelu, Belgii, Francji, Włoszech.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl