Konferencja Związku Polskie Mięso w Rynie

Wydarzenia

Konferencja Związku Polskie Mięso w Rynie

06 marca 2018

27-28 luty odbyła się na Zamku w Rynie konferencja branżowa, zorganizowana przez Związek Polskie Mięso. Spotkanie było kontynuacją wydarzeń z cyklu ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a przetwórcami” organizowanych przez nas od lat – podkreśla Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Staramy się za pośrednictwem tego wydarzenia stworzyć swego rodzaju platformę do dyskusji dla branży mięsnej na temat bieżących wyzwań i problemów, dlatego do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy przedstawicieli zakładów mięsnych oraz inspekcji weterynaryjnej – dodaje prezes Choiński.

Konferencja została objęta patronatem honorowym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Lekarza Weterynarii a także Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Konferencję oficjalnie otworzył prezes Związku Polskie Mięso – Witold Choiński, który powitał wszystkich prelegentów oraz uczestników wydarzenia, po czym wykład inaugurujący wygłosił lek. wet. Paweł Niemczuk – Główny Lekarz Weterynarii, w czasie którego omówił działania administracyjne w zakresie zwalczania ASF. Następnie o aktualnej sytuacji epizootycznej w zakresie afrykańskiego pomoru świń w Polsce opowiedziała prof. dr hab. Małgorzata Pomorska – Mól z Zakładu Chorób Świń PIW-PIB w Puławach. Ten zakres tematyczny był kontynuowany przez dr n. wet. Katarzynę Lasiecką – Pełnomocnik Zarządu Cedrob S.A. ds. weterynarii, która wygłosiła prelekcję zatytułowaną: ,, Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów?”. Następnie powiatowy lekarz weterynarii w Chojnicach lek. wet. Zbigniew Ordyński w prezentacji ,,Listeria monocytogenes – jak zwalczyć ją w zakładzie mięsnym?” podzielił się swoim doświadczeniem, a Wojciech Prus zaprezentował ofertę palet firmy CABKA Group GmbH, zamykając tym samym pierwszy panel tematyczny konferencji.

Po lunch uczestnicy wzięli udział w panelu konferencyjnym w zakresie trendów konsumenckich.

Pierwsze wystąpienie w tym zakresie wygłosił prof. dr hab. Andrzej Kowalski – dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował trendy, prognozy i przewidywania dla branży rolno-spożywczej na rok 2018. Następnie przedstawiciel firmy Bogucki Folie – Pani Anna Krysztopa opowiedziała o: ,,Bezpieczeństwie opakowań w branży mięsnej”, a gość specjalny z europejskiej organizacji UECBV Ingrid Morvan zaprezentowała ,,Europejskie trendy w kontekście bezpieczeństwa żywności”. Konferencję zakończyło wystąpienie przedstawiciela Credit Agricol Pana Jakuba Olipry pt. ,,Bieżąca sytuacja na rynku mięsa oraz prognozy na 2018 roku”.

Wydarzenie organizowane przez Związek Polskie Mięso zwieńczyła uroczysta kolacja na dziedzińcu Zamku w Rynie, która była okazją do dyskusji i podsumowania konferencji, a także wymiany poglądów i opinii na bieżące tematy dotyczące branży mięsnej.