Krótka historia konkursu kulinarnego Les Chefs en Or

Wydarzenia

Krótka historia konkursu kulinarnego Les Chefs en Or

04 października 2018

Do konkursu Les Chefs en Or pozostało 38 dni. Polscy reprezentanci w kategorii Szef Kuchni i Uczeń, Ernest Jagodziński i Emil Guzik, już teraz intensywnie trenują przed nadchodzącą rywalizacją w nowootwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, w Piasecznie pod Warszawą. Zanim dokładniej przyjrzymy się ich przygotowaniom, poznajmy krótką historię jednego z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Europie.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2004 r. pod nazwą Les Lauriers Table d’Or. Wówczas, w trakcie 9 imprez regionalnych, wyłoniono najlepszych szefów kuchni we Francji. Wraz z utworzeniem francuskiego oddziału Transgourmet w 2006 r., konkurs zmienił nazwę na Les Chefs en Or, a jego znakiem rozpoznawczym stały się kreatywność uczestników i oryginalność wyzwań kulinarnych. W 2014 roku, z okazji dziesięciolecia swojego istnienia, konkurs zmienił status na imprezę o charakterze międzynarodowym. Od tego czasu, wydarzenie gromadzi szefów kuchni ze wszystkich krajów posiadających własne oddziały Transgourmet: z Francji, Niemiec, Polski, Szwajcarii, Rumunii, Rosji, a od 2016 r. także z Austrii. 11 i 12 listopada europejscy szefowie kuchni będą walczyć o prestiżowe Trofea Les Chefs en Or podczas targów EquipHotel w Paryżu. 

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.