Lasagne ze świeżym dorszem
Krzysztof Szulborski
prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku
Składniki (1 porcja)
filet z dorsza – 150 g
makaron lasagne – 70 g
sos beszamelowy
warzywa (marchew, seler, cukinia) – 80 g
pomidory bez skórki – 50 g
pomidory cherry – 50 g
ser gorgonzola – 50 g
sos jalapeño – 50 g
cytryna, sól, pieprz, olej
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola. Gotową masę przekładamy na przemian z płatkami lasagne i pieczemy w grillo-wędzarni przez około 30 min. Lasagne podajemy z pieczonymi pomidorkami cherry i sosem z czerwonych papryk jalapeño. Dekorujemy frytowaną bazylią i młodym szczypiorkiem.