Lasagne ze świeżym dorszem

Lasagne ze świeżym dorszem

24 września 2018

Lasagne ze świeżym dorszem

Krzysztof Szulborski

prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku

Składniki (1 porcja)

filet z dorsza – 150 g

makaron lasagne – 70 g 

sos beszamelowy

warzywa (marchew, seler, cukinia) – 80 g

pomidory bez skórki – 50 g

pomidory cherry – 50 g 

ser gorgonzola – 50 g

sos jalapeño – 50 g

cytryna, sól, pieprz, olej

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola. Gotową masę przekładamy na przemian z płatkami lasagne i pieczemy w grillo-wędzarni przez około 30 min. Lasagne podajemy z pieczonymi pomidorkami cherry i sosem z czerwonych papryk jalapeño. Dekorujemy frytowaną bazylią i młodym szczypiorkiem.