Lasagne ze świeżym dorszem | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Lasagne ze świeżym dorszem

Lasagne ze świeżym dorszem

Krzysztof Szulborski

prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku

Składniki (1 porcja)

filet z dorsza – 150 g

makaron lasagne – 70 g 

sos beszamelowy

warzywa (marchew, seler, cukinia) – 80 g

pomidory bez skórki – 50 g

pomidory cherry – 50 g 

ser gorgonzola – 50 g

sos jalapeño – 50 g

cytryna, sól, pieprz, olej

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola. Gotową masę przekładamy na przemian z płatkami lasagne i pieczemy w grillo-wędzarni przez około 30 min. Lasagne podajemy z pieczonymi pomidorkami cherry i sosem z czerwonych papryk jalapeño. Dekorujemy frytowaną bazylią i młodym szczypiorkiem.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
24 września 2018

Podobne artykuły

Comber z jelenia z sosem czekoladowym

10 grudnia 2018

Jelenia oczyszczamy i dzielimy na równe porcje po 180 g. Doprawiamy i smażymy 1,5 min. z każdej strony. Następnie dodajemy masło i zioła. Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy na różowo.

przeczytaj całość

Świąteczny halibut

3 grudnia 2018

Kruszonkę z bułki tartej i skórki cytrusów i odrobiny zimnego masła pieczemy w temp. 170°C przez ok. 12 min. do uzyskania chrupiącej tekstury. Z halibuta usuwamy skórę i ości, porcjujemy, doprawiamy lekko solą, skórkami i tymiankiem cytrynowym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl