Legendarne Caffè Torin powstanie w warszawskim Regina Bar | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Legendarne Caffè Torin powstanie w warszawskim Regina Bar

Kultowy koncept marki Martini – Caffè Torino będzie miał swoją premierę w Polsce. Od połowy września, przez cztery tygodnie, każdy będzie mógł poznać bliżej wyjątkową kulturę aperitivo! Pop-up Caffè Torino by Martini powstanie w Regina Barze. Specjalnie zaaranżowana przestrzeń, nowe menu, klasyczne włoskie koktajle w karcie, wydarzenia specjalne – Caffè Torino by Martini wyznaczać będzie rytm kulinarnego i koktajlowego życia stolicy już od 20 września.

O idei Caffè Torino i tradycji aperitivo

Turyn, stolica Piemontu, to właśnie w tym włoskim mieście narodziła się kultura aperitivo. Mieszkańcy zasobnej, włoskiej północy sprytnie zamienili swój zwyczaj popołudniowego picia kilku kieliszków wermutu w obowiązkowy element stylu życia całego kraju. Gwarne spotkania w gronie przyjaciół, w towarzystwie prostych przekąsek (antipasti, bruschetty, oliwki) oraz koktajli na bazie wermutów, odbywają się tradycyjnie między godziną 17 a 21, zanim Włosi zasiądą do wieczornej kolacji.

Urok włoskiego aperitivo szturmem zdobywa dziś kolejne kraje, a towarzyszy temu powrót mody na klasyczne, stworzone na początku XX wieku, koktajle na bazie wermutu. Trunek ten od 100 lat zachwyca złożonością smaku i uniwersalnością zastosowania.

Koktajlem, który dziś święci triumfy jest Negroni, klasyczne połączenie ginu, czerwonego wermutu oraz bittera. Negroni zawiera w sobie ponadczasową prostotę uwielbianą przez barmanów na całym świecie i dowodzi idei, że sztuka najlepszych drinków leży w połączeniu nie więcej niż trzech składników.

Martini, a kultura aperitivo

Lot z Warszawy do Mediolanu, a potem droga do Turynu to maksymalnie 4 godziny. By osobiście przekonać się czym jest aperitivo, najłatwiej jest wybrać się do jednej z historycznych, ponad stuletnich turyńskich kawiarni. Najlepszym wyborem będzie Caffè Torino przy placu San Carlo, której nie sposób pominąć dzięki charakterystycznym neonowi Martini, który rozświetla turyńskie arkady.

Martini to jedna z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, która narodziła się właśnie w okolicach Turynu i która niezmiennie promuje kulturę aperitivo w każdym zakątku świata.

W ostatnich latach marka realizuje wyjątkowy projekt – Caffè Torino by Martini. Nazwa nawiązuje do historii aperitivo i turyńskiego dziedzictwa, a ideą konceptu jest tworzenie na określony czas pop-up baru w wybranym mieście na świecie – nowoczesnego, tętniącego życiem, gdzie goście mogą odkryć urok włoskiego aperitivo. W czasie trwania projektu Caffè Torino by Martini, marka gości za barem najlepszych barmanów z danego kraju, zapraszając także na występy gwiazdy międzynarodowej sceny sztuki barmańskiej.

Caffè Torino by Martini to jeden z najbardziej złożonych i spektakularnych projektów realizowanych przez markę. Do tej pory koncept realizowany był w największych miastach na świecie. Na mapie realizacji znaleźć można m.in. Moskwę, Nowy Jork, Antwerpię, Ateny, Londyn czy Berlin.

Za każdym razem pop-up Martini stawał się jednym z najbardziej pożądanych miejsc do odwiedzin i degustacji włoskich koktajli.

Negroni na bazie Martini Riserva

Caffè Torino by Martini to miejsce, gdzie spróbować można klasycznych włoskich koktajli, z Negroni na czele. Wszystkie koktajle są przygotowane na bazie wyjątkowych odsłon wermutów z rodziny Martini - Riserva Speciale: AMBRATO & RUBINO.

Wermuty Martini Riserva Speciale łączą wyselekcjonowane korzenne składniki z doskonałym włoskim winem (w przypadku Ambrato jest to Moscato DOCG z regionu Asti, w przypadku Rubino – winogrona Nebbiolo w regionu Langhe w Piemoncie). Wyciągi roślinne leżakowane są przez 2 miesiące w tradycyjnych beczkach typu „Tino”. Ten wyrafinowany proces produkcji sprawia, że wermuty Martini Riserva Speciale określane są jako Vermouth di Torino –oznaczenie geograficzne chronione we Włoszech.

Martini Riserva Speciale Ambrato to biały wermut o miodowo-złocistym kolorze i pełnym smaku, z wyczuwalnymi nutami drzewnymi i ziołowymi.

Martini Riserva Speciale Rubino to czerwony wermut o głębokim kolorze i lekko gorzkawych, wiśniowych i kwiatowych nutach.

Uzupełnieniem produktów Martini Riserva Speciale jest Bitter – zbalansowana mieszkanka włoskich i egzotycznych ziół i przypraw, podobnie jak wermuty leżakująca w beczkach typu „Tino”, stworzona w oparci od oryginalną recepturę Luigiego Rossi z 1872 roku.

Martini Riserva Speciale urzeka nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Bogato zdobione etykiety wszystkich produktów nawiazują do Certyfikatu Grand Prix, który wermut Martini uzyskał w 1865 roku, zaledwie w dwa lata po założeniu firmy.

Caffè Torino by Martini w Regina Barze

Już w połowie września 2018 roku swoje drzwi w Warszawie otworzy Caffè Torino by Martini.

Lokalem, który na cztery tygodnie stanie się centrum włoskiego aperitivo został Regina Bar. Jedno z najbardziej lubianych miejsc stolicy wypełni się detalami nawiązującymi do oryginalnego turyńskiego Caffè Torino i tradycji Martini.

Ze współpracy z teamem Regina Bar powstanie wyjątkowy koncept otwarty dla szerokiej publiczności od 20 września do 13 października, a więc przestrzeń  będzie funkcjonować tylko przez 4 tygodnie.

Caffè Torino by Martini w Warszawie: aktywacje

Każdy z czterech tygodni działania Caffè Torino by Martini w Regina Barze, wypełnią wydarzenia kulturalne oraz spotkania z wyjątkowymi osobowościami ze świata barmańskiego.

Podczas otwarcia lokalu, 20 września zostanie zaprezentowana specjalna karta koktajli, skomponowana przez samego Simone Caporale, globalnego ambasadora Martini, który przyleci do Polski na to wydarzenia i zaprezentuje swoją interpretację klasycznych włoskich koktajli.

Simone Caporale to znany na całym świecie barman o charakterystycznym stylu, znany z dbałości o szczegóły i wyjątkowego podejścia do obsługi. Urodzony w Como we Włoszech, Simone udoskonalał swoje rzemiosło miksowania w barach w całej Europie, zanim dotarł do mekki koktajli świata w Londynie.

Po pracy w różnych ekskluzywnych lokalach, Simone dołączył do Artesian w The Langham Hotel, jednego z najlepszych londyńskich lokali koktajlowych, gdzie razem z kolegą i mentorem Alexem Kratena, zdobyli tytuł najlepszego na świecie baru w 2014 roku. W tym samym roku Simone został również uhonorowany nagrodą International Bartender of the Year.

W Caffè Torino by Martini w Regina Barze, co tydzień kartę koktajlową Simone Caporale uzupełnią koktajlowe interpretacje najlepszych barmanów z Polski i zagranicy, m.in. Moniki Berg, Rana Van Ongevalle, Anity Otłuszyk czy barmanów z Wody Ognistej.

Goście będą mieli również okazję spróbować włoskich przekąsek z dedykowanego menu, opracowanego z myślą o aperitivo przez Szefa Kuchni Regina Bar oraz zaproszone osoby do współpracy przy projekcie.

Na miejscu czekać będzie również mnóstwo innych atrakcji, a pełna ich lista opublikowana zostanie tuż przed otwarciem. 

Najważniejsze informacje

Miejsce: Caffè Torino by Martini, Regina Bar, ul. Koszykowa 1, Warszawa

Czas trwania: 20 września do 13 października 2018 r.

Lista aktualnych wydarzeń w Caffè Torino by Martini:

https://www.facebook.com/events/264232144217305/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1536690289689728

#CaffeTorinoByMartini #ZacznijZMartini #MartiniNegroni #MartiniAperitivo

@Facebook: https://www.facebook.com/MartiniPoland/

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
12 września 2018

Podobne artykuły

Targi Equip'Hotel w Paryżu – fotorelacja

14 listopada 2018

11-15 listopada w Paris Expo Porte de Versailles odbywają się międzynarodowe Targi Hotelarstwa i Gastronomii – Equip’Hotel 2018, które zaliczane są do największych wydarzeń tej branży w Europie. Targi te odbywają się w cyklu dwuletnim i gromadzą światowej sławy specjalistów, w tym szefów kuchni (352 szefów kuchni, z których 70 wyróżniono gwiazdką Michelin), właścicieli sieci hoteli i restauracji, architektów oraz dekoratorów wnętrz.

przeczytaj całość

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej

14 listopada 2018

23 listopada w restauracji Nad Stawem w Bogacicy odbędzie się kolacja inaugurująca 2. Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej. Sześciu opolskich szefów kuchni zaserwuje sześć różnych potraw, składających się z produktów regionalnych i lokalnych. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl