Lody jałowcowo-waniliowe

Lody jałowcowo-waniliowe

04 lipca 2017

Grażyna i Jarosław Uscińscy, restauracja Moonsfera w Warszawie.
 
Składniki:
mleko tłuste – 250 g
śmietanka kremowa – 250 g
cukier – 120 g
żołtka jaj kurzych – 4
jałowiec (owoc) – 8-12 szt.
wanilia – ½ laski lub ekstrakt wg uznania
sól płatki – 3 szczypty
 
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzewamy mleko. Do niego dodajemy cukier oraz rozciętą laskę wanilii, tak żeby miąższ dostał się do roztworu. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. Tuż po zagotowaniu wlewamy do roztrzepanych żółtek intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki z jaj. Przed wlaniem wyjmujemy pozostałą część laski wanilii. Ja siekam drobniutko i Wam to polecam – będzie lepszy smak waniliowy. Tu czas na dodanie posiekanych owoców jałowca. Przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Już mocno kremową masę schładzamy, jeszcze nie w lodówce. Dobrze na wierzchu położyć np. folię plastikową lub kawałek pergaminu, żeby nie powstał kożuch. Gdy masa ostygnie, wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godzin, nie skrywając już niczym, za to czasami warto masę przemieszać drewnianą łyżką. Z czym podawać takie lody? Moja opcja to lekki sos truskawkowy z przetartych owoców i odrobiny jogurtu.