Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów

Wydarzenia

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów

12 grudnia 2018

Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania wyjątkowych potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości świetnym smakiem. Podczas bożonarodzeniowych warsztatów, przygotowane zostały propozycje kulinarne, idealne na zbliżające się uroczyste spotkania rodzinne. Założenie było proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania.  

Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów – zaproponował oryginalną przystawkę – polędwiczkę wieprzową z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz danie główne w postaci schabu nadziewanego owocami i kuskusem. Następnie przyszła pora na kulinarne wyzwanie dla blogerek. Uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, miały za zadanie przygotować przystawkę lub danie główne według autorskiej receptury.

Podczas wspólnego gotowania nie zabrakło świetnej zabawy i odrobiny rywalizacji. Przygotowane dania zaskakiwały kompozycją smaków, perfekcyjną prezentacją na talerzach i oryginalnością. Blogerki przyrządziły: łódeczki z cykorii, tortille „Ogniste święta”, pieczoną szynkę na musie z boczniaków ze świeżą cytrusową sałatką i chipsami z batatów, polędwiczki w sosie śmietanowo-serowym, sałatkę z pomarańczą i szynką. Prawdziwym centrum fotografii kulinarnej stało się mini studio kreatywne, gdzie na zdjęciach zostały uwiecznione wszystkie przygotowane dania. Dla uczestniczek warsztatów został również przewidziany wyjątkowy prezent – oryginalny przepiśnik Akademii Smaku Sokołów, w którym można gromadzić wszystkie warsztatowe receptury.

Ponieważ tematem przewodnim warsztatów była „Magia Świąt” – nie mogło zabraknąć podczas spotkania prawdziwej magii. Gościem specjalnym był zawodowy iluzjonista, który oczarował i rozbawił uczestniczki swoimi sztuczkami, w lekki i zabawny sposób wprowadzając magiczną atmosferę.

Warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów kreują trendy żywieniowe i odkrywają nowe możliwości w codziennym komponowaniu zdrowego i urozmaiconego jadłospisu. Poprzez organizowane spotkania i liczne inspiracje kulinarne, zachęcają do zbilansowanej diety, która pozytywnie oddziałuje na jakość całego życia.