Mazurek z konfiturą figową i musem z białej czekolady

Mazurek z konfiturą figową i musem z białej czekolady

13 marca 2015

Mazurek z konfiturą figową i musem z białej czekolady

Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier

Składniki:

Ciasto:

220 g maki pszennej

110 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

konfitura z fig

Mus z białej czekolady:

100 g białej czekolady

50 ml śmietany 30 proc.

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Należy przygotować kruche ciasto, spód do mazurków: mąkę przesiać do miski, dodać masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na stolnicy i wyciąć z ciasta spód w kształcie jajka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do wystygnięcia.  Przygotować mus: posiekać drobno czekoladę, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietaną połączoną z miodem. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić na 2-3 minuty. W tym czasie spód do mazurka posmarować konfiturą z fig. Gotową masę czekoladową wylać na mazurka i udekorować według uznania.

Fot.:Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier www.tdeker.pl