Mazurek z konfiturą figową i musem z białej czekolady
Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier
Składniki:
Ciasto:
220 g maki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
konfitura z fig
Mus z białej czekolady:
100 g białej czekolady
50 ml śmietany 30 proc.
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Należy przygotować kruche ciasto, spód do mazurków: mąkę przesiać do miski, dodać masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na stolnicy i wyciąć z ciasta spód w kształcie jajka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować mus: posiekać drobno czekoladę, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietaną połączoną z miodem. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić na 2-3 minuty. W tym czasie spód do mazurka posmarować konfiturą z fig. Gotową masę czekoladową wylać na mazurka i udekorować według uznania.
Fot.:Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier www.tdeker.pl