Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski.

Miejsce
cała Polska
Organizator
Landbrand
Data
6 lipca 2018

Noc Restauracji zmienia formułę i staje się formatem ogólnopolskim. 6-8 lipca w autorskich restauracjach w całym kraju szefowie kuchni podawać będą własne interpretacje polskich smaków. Pięciodaniowe menu degustacyjne skomponowane będą wyłącznie z polskich produktów najwyższej jakości. Każdy szef jako bazę wykorzysta sprawdzonych lokalnych dostawców wskazując na pochodzenie produktów sięgnie także po produkty partnerów imprezy.

– Chcemy tym działaniem udowodnić Polakom i Europejczykom, że polska kuchnia to najwyższej jakości składniki i szefowie gotujący na światowym poziomie – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca wydarzenia. Kolejne edycja mamy nadzieję obejmie także restauracje poza granicami Polski. W tym roku naszą aspiracją jest wyselekcjonowanie 100 restauracji w związku ze 100-leciem niepodległości. W niektórych miastach impreza będzie promowała lokalną tożsamość kulinarną. W Gdańsku np. motywem do kulinarnych kreacji będą smaki Gdańszczan, a sama impreza będzie elementem Światowego Zlotu Gdańszczan. Na chwilę obecną mamy około 20 restauracji, które zgłosiły się do akcji. Przeszło 10 pochodzi z Gdańska. Pozostałe to renomowane lokale m.in.: Pałac Mierzęcin i restauracja Destylarnia (szef Dawid Łagowski), Hotel Park w Szczecinie (szef Mariusz Szczec), Hotel Mikołajki (szef Tomek Milewski), Bistro Fedde z Gdyni (szef Jacek Fedde), Dworzysko z Szczawna Zdroju (szef Wojtek Harapkiewicz), restauracja Cucina z Poznania (szef Dominik Narloch), Folwark Wąsowo restauracja Źrebięciarnia (szef Piotr Markowski) – dodaje.

Do imprezy można zgłaszać się poprzez formularz na stronie www.nocrestauracji.pl. Kwalifikacja odbędzie się poprzez ocenę jakości menu przedstawionego przez lokal i wniesienie opłaty wpisowej. Liczba miejsc jest ograniczona.

W 2018 r. partnerami imprezy są wytwórcy jakościowych wyrobów kulinarnych między innymi: producent sera Bursztyn i Kolekcji Serowara Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, Łagowski Manufaktura wytwarzająca oleje smakowe oraz Dreszler – Masarnia z Tradycją wytwórca najlepszych w kraju półgęsków i wędlin najwyższej jakości. Start imprezy w piątek 6 lipca o godzinie 18:00, konieczne rezerwacje. Wtedy też odbędzie się kolacja degustacyjna. Tradycyjnie, w trakcie wieczoru będzie można porozmawiać z szefem kuchni. W skład menu wejdą specjalnie przygotowane na tę okoliczność dania. W sobotę i niedzielę będzie można jeszcze spróbować wybranych dań. Lista lokali dostępna na stronie imprezy. Jesteśmy przekonani, że impreza pokaże wyskoki poziom zarówno produktów jak i kompetencje szefów i stanie się stałym punktem polskiego i europejskiego kalendarza wydarzeń kulinarnych.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
5 czerwca 2018

Podobne artykuły

5. Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

7 czerwca 2018

14 lipca w Narolu, w ramach 19. Jarmarku Galicyjskiego - Smaki Roztocza, odbędzie się 5. edycja konkursu kulinarnego Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro. Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

przeczytaj całość

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

4 czerwca 2018

13. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 11 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Zwycięzca konkursu nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 2-3 październik w Poznaniu.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl