Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski

Dzisiaj wieczorem rozpoczyna się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych szefów.

– Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się z lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. – Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki Polski. Swój udział potwierdziło 43 restauracji z dwunastu regionów kraju. W Warszawie menu na Noc Restauracji przygotowuje znany propagator smaków polski szef Karol Okrasa. W  Wielkopolsce mamy również wspaniałych szefów. Ośmiu z nich przyłączyło się do naszego wydarzenia! – dodaje.

– Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter kolacji degustacyjnej opartej na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości - mówi Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium - między innymi półgęski, które stanowią typowo polski wyróżnik i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego - między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy.

Ceny za menu degustacyjne wahają się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W  każdej restauracji goście będą mogli porozmawiać z szefem kuchni o jego inspiracjach.

Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl  oraz fanpage www.facebook.com/NocRestauracji.

Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce! – Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień - dodaje Gonera. Składnikami które są charakterystyczne dla naszego regionu są niewątpliwie szlachetny drób: kaczka, gęś i perliczka ale także sandacz, jesiotr i raki. Wielkopolska słynie także z jakościowej wołowiny i oczywiście wieprzowiny złotnickiej, której również nie zabraknie podczas Nocy Restauracji 2018 – Smaki Polski.

W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amuse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Manufaktura Łagowski oraz wędlin Masarni Dreszler, którzy są partnerami Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski.

 

 

L.P

NAZWA RESTAURACJI

IMIĘ I NAZWISKO

SZEFA KUCHNI

MIASTO

WOJEWÓDZTWO

  1.  

Restauracja Hotelu Cristal

Łukasz Rakowski

Białystok

Podlaskie

  1.  

Restauracja Mercato

Paweł Stawicki

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Szafarnia 10

Grzegorz Labuda

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Eliksir

Paweł Wątor

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Motlava

Piotr Soliński

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Browar PG4

Przemysław Formela

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja OtwARTa

Karolina Lindstadt

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Winne Grono

Arkadiusz Onasch

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Niepokorni

Mateusz Sikora

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Magiel

Przemysław Langowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Żabusia

Mariusz Wolski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zafishowani

Daniel Chrzanowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Amber Side

Michał Przewoźnik

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Fedde Bistro

Jacek Fedde

Gdynia

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zamku Gniew

Mariusz Gachewicz

Gniew

Pomorskie

  1.  

Restauracja Hotelu Haffner****

Łukasz Szczepaniak

Sopot

Pomorskie

  1.  

Restauracja Naftaya

Łukasz Karnasiewicz

Krosno

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Bosko

Maciej Łabuński

Przemyśl

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Destylarnia

Dawid Łagowski

Mierzęcin

Lubuskie

  1.  

Restauracja Pasja

Tomasz Sowiński

Gorzów Wielkopolski

Lubuskie

  1.  

Restauracja Piano

Piotr Huszcz

Lublin

Lubelskie

  1.  

Restauracja 2pier

Jakub Piętowski

Lublin

Lubelskie

  1.  

Pracownia Smaku Orso

Wojciech Konikowski

Knurów

Śląskie

  1.  

Restauracja Dwór Bismarcka

Zbigniew Jaworski

Mysłowice

Śląskie

  1.  

Restauracja Zamku Poraj

Leszek Kaźmierczak

Poraj

Śląskie

  1.  

Restauracja Park Hotelu Szczecin

Mariusz Siwak

Szczecin

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Horyzont

Grzegorz Nowicki

Kołobrzeg

Zachodniopomorskie

  1.  

Bistro KA la FIOR

Karol Studziński

Wolin

Zachodniopomorskie

  1.  

Baron Pub & Restaurant

Sergiej Radobenko

Międzyzdroje

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Źrebięciarnia

Piotr Markowski

Wąsowo

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Autentyk

Ernest Jagodziński

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Avocado

Łukasz Wącirz

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Cucina 88

Dominik Narloch

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Lumiere

Jakub Kasprzak

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Flavoria

Artur Szwacki

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Figa

Dawid Klimaniec

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Ostoja Chobienice

Maciej Barton

Siedlec

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Platter by Karol Okrasa

Karol Okrasa

Warszawa

Mazowieckie

  1.  

Restauracja Gęś w dymie

Marcin Pławecki

Laskowa, Nowy Sącz

Małopolskie

  1.  

Restauracja Pod Złotym Karpiem

Mariusz Sergiel

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Biała Róża

Łukasz Cichy

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Babinicz

Wojciech Harapkiewicz

Szczawno-Zdrój

Dolnośląskie

  1.  

Restauracja Hotelu Mikołajki*****

Tomasz Milewski

Mikołąjki

Warmińsko-mazurskie

 

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
5 lipca 2018

Podobne artykuły

Już w sobotę 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

19 lipca 2018

21 lipca na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

5. Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”

19 lipca 2018

18 sierpnia w Ustroniu odbędzie się 5. Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”, któremu towarzyszyć będzie 5. Międzynarodowy Zlot Zbójników.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl