Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski już w weekend | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski już w weekend

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski odbędzie się w Wielkopolsce w ośmiu restauracjach. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. „Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się z lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów” – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. „Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki Polski. Swój udział potwierdziło 43 restauracji z dwunastu regionów kraju. W Warszawie menu na Noc Restauracji przygotowuje znany propagator smaków polski szef Karol Okrasa. W  Wielkopolsce mamy również wspaniałych szefów. Ośmiu z nich przyłączyło się do naszego wydarzenia!” – dodaje.

„Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter kolacji degustacyjnej opartej na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości” - rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium - między innymi półgęski, które stanowią typowo polski wyróżnik i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego - między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy.

Ceny za menu degustacyjne wahają się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W  każdej restauracji goście będą mogli porozmawiać z szefem kuchni o jego inspiracjach.

Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl  oraz fanpage www.facebook.com/NocRestauracji.

Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce!  „Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień” - dodaje Gonera. Składnikami które są charakterystyczne dla naszego regionu są niewątpliwie szlachetny drób: kaczka, gęś i perliczka ale także sandacz, jesiotr i raki. Wielkopolska słynie także z jakościowej wołowiny i oczywiście wieprzowiny złotnickiej,  której również nie zabraknie podczas Nocy Restauracji 2018 – Smaki Polski.

Kaczka – czyli drób umiłowany przez Poznaniaków pojawi się w niesłychanych interpretacjach. Podobno olśniewa kruchością ta od Jakuba Kasprzaka z restauracji Lumiere w Baranowie. Dojrzewa ona dwa tygodnie aby mięso nabrało odpowiedniej delikatności. W daniu pojawi się pieczona z syropem z czarnego bzu. Będzie także pasztet z kaczki  z półgęskiem wędzonym i piklowanym awokado w restauracji Avocado. Za kreacje te odpowiada szef Łukasz Wącirz. Kaczka przygotowana metodą sous vide, marynowana w soli i cukrze zaserwowana zostanie w Fidze w Plewiskach. Dawid Klimaniec poda ją z aromatycznym sosem kaczym demi glace, oliwą z wędzonych warzyw oraz lodami agrestowymi.  Smakosze mówią, że gęś to jeszcze wyższe loty niż kaczka. Miłośnicy gęsiny będą mogli spróbować piersi gęsi z miodowymi orzechami i konfiturą z modrej kapusty, którą zaserwuje Artur Szwacki nowy szef kuchni restauracji Flavoria w hotelu Andersia. Na perliczkę na pewno warto podjechać do Wąsowa, gdzie od niedawna działa restauracja a la carte Źrebięciarnia, w której szefuje doskonale znany z najlepszych poznańskich restauracji Piotr Markowski. Poda on perliczkę wielkopolską z warzywami i ziołami pochodzącymi z upraw w Folwarku Wąsowo. Tam też pojawi się jesiotr pochodzący z wielkopolskich hodowli.

Szczupak po polsku oraz pierogi z szyjkami rakowymi to doskonały pretekst żeby wybrać się do Ostoji Chobienice. W oddalonej o 90 km od Poznania znakomitej restauracji szefuje Maciej Barton. Tamtejsze menu będzie bardzo staropolskie i wykwintne. Na wykwintne ryby można wybrać się tej nocy do Cuciny w City Park. Tam szef Dominik Narloch przygotuje króla polskich ryb słodkowodnych – wielkopolskiego sandacza. Połączenie tej wyśmienitej ryby z rakami kalarepą i aksamitką wydaje się bardzo intrygujące i zachęcające. Szef Narloch poda także wołowinę z porem, bakłażanem i szparagami. A jeśli o wołowinie mowa to nie można nie spróbować jej w Autentyku, autorskiej restauracji Ernesta Jagodzińskiego. Ten szef wypracował już rozpoznawalny styl i ma spore grono fanów w całej Polsce. Tym razem zaserwuje między innymi  Rostbef z Dojrzewalni Autentyka / kalarepą / olejemo smaku wędzonych warzyw z Manufaktury Łagowski.

Rodzima dla Wielkopolski i niespotykana nigdzie indziej w Polsce wieprzowina złotnicka pojawi się między innymi w rumpuciu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo czy w rillete z boczku jabłkowego u Artura Szwackiego z Falvorii w Hotelu Andersia.

Co więcej znajdzie się w menu poznańskich i wielkopolskich restauracji tej nocy możecie Państwo przeczytać poniżej lub pod linkiem https://nocrestauracji.pl/#r-cat-item-290

Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina 88 przygotuje Dominik Narloch. W towarzystwie delikatnych pomidorów malinowych, kukurydzy, kalarepy, bakłażana i szparagów zaserwowane zostaną specjały takie, jak mangalica  (wieprzowina o niezwykłym smaku) czy sandacz. Szczególnie sandacz z rakami wydaje się godnym grzechu połączeniem. W menu nie zabraknie także papierówek, pomidorów malinowych czyli tego co obecnie w ogrodzie najświeższe i najsmaczniejsze.

Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. W menu królują dania pochodzące z szacownych ksiąg kucharskich I i II Rzeczypospolitej. Będą to między innymi Figattele cielęce z sosem agrestowym. Jest to danie z mięsa mielonego. Kolejnym solidnym daniem z dawnym manuali kucharkisch jest sztufada – nadziewana pieczeń – z dzika. Na deser niesamowite staropolskie rurki z kremem – ulipki - z pieczonego jabłka.  Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o mistrzowską reprezentację kuchni polskiej z elementami eko i wege to godnym polecenia jest menu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo. Goście będą mieli okazję spróbować autorskiej interpretacji kultowego poznańskiego dania - pyrów z gzikiem. Nie zabraknie także zupy z wąsowskich warzyw o wdzięcznej nazwie rumpuć. Rumpuć, jak dobrze wiemy, jest to tradycyjna dla Wielkopolski potrawa. Jako danie główne zaserwowany zostanie wielkopolski jesiotr z masłem z Top Tomyśl oraz olejem porowym od Manufaktura Łagowski.  Kolejna pozycja to Galantyna z perliczki z warzywami eko z Fąsowa. Na deser zaskoczenie – zupa owocowa z miodem z nostrzyka, szczawikiem zajęczym i warzywami z Folwarku.

Nowoczesny sposób na ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki, szef poznańskiej Flavorii mieszczącej się w Hotelu Andersia. Artur znany jest na poznańskiej scenie kulinarnej, z której jednak zniknął na kilka lat, aby prowadzić jedną z najbardziej renomowanych restauracji w Warszawie. Po powrocie oferuje nowe spojrzenie na lokalną kuchnię i nasze wielkopolskie produkty. Szef Szwacki przywita gości duetem z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą oraz musztardą jabłkową. W menu podczas Nocy pojawi się także kultowa pierś z gęsi z miodowymi orzechami i konfiturą z modrej kapusty, pure z malin i kawy. Dla miłośników ryb Szwacki przygotuje marynowanego pstrąga z majonezem szczawiowym i kiszoną rzodkiewką. Miłym akcentem kulinarnym na koniec będzie sernik na bazie kultowego serka poznańskiego z białą czekoladą i maślanym ciastkiem na spodzie.

W podpoznańskiej restauracji Figa szef kuchni Dawid Klimaniec, gotujący wcześniej w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście, wkomponuje w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę, jak również swoje popisowe danie - morszczuka gotowanego w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania jego autorskiego menu opartego o wielkopolskie smaki. Na powitanie gościom zostanie zaserwowany kozi twaróg od Marka Grądzkiego z chlebem żytnim razowym z przepisu mistrza wypieku chleba Jacka Banego. Smaku dopełnią wędliny z Masarni Dreszlera. Drugim akcentem będzie wykwintna przystawka w postaci custardu z sera Bursztyn, kurki i porzeczki. W dalszej kolejności pojawi się kaczka z lodami agrestowymi i espumą z foie gras, następnie morszczuk, a na zakończenie mus czekoladowy z czarnym bzem.

Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak, opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Masarni Dreszler z dodatkiem świeżych warzyw na pumperniklu. Miłośnicy klasyki w nowym wydaniu nie zawiodą się na ofercie Lumiere. Znajdzie się w niej bowiem żur z wędzonym węgorzem, jajkiem przepiórczym i wielkopolskim białym serem. Ponadto główną „gwiazdą wieczoru” będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej odświętnej potrawy w Poznaniu. Na deser sezonowo, prosto i pysznie: polskie truskawki z tłustą śmietaną i lodami ze świeżego mleka.

Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego. Ernest jest znany z doskonałych połączeń smaków regionalnych z azjatyckimi. W przygotowanym menu w wysublimowany sposób przenikają się smaki mięsne i rybne. Już w pierwszym akcencie będzie to wyczuwalne. Na powitanie pojawi się bowiem maślana bułeczka z pastrami od Masarni Dreszler z kolendrą. Kolejne danie to najwyższej jakości pstrąg z Zielenicy, pieczony młody burak, maślanka, palony por i miso. Pozostając przy rybach szef Jagodziński zaserwuje dorsza z serem Bursztyn, wieprzowiną, bobem i szczypiorkiem. Hitem tego lokalu z pewnością okaże się Rostbef z Dojrzewalni Autentyka z kalarepą i olejem o smaku wędzonych warzyw z Manufaktury Łagowski. Na zakończenie deser z rabarbaru, maliny i bezy z kremem angielskim.

Szefujący w poznańskiej restauracji Avocado Łukasz Wącirz porwie gości w podróż po kulinarnym świecie smakowych fantazji serwując cztery dania, w aż trzech z nich pojawi się awokado. Na przystawkę podany zostanie domowy brioche z piklowanym awokado, pasztetem z kaczki, wędzonym półgęskiem Masarni Dreszler oraz dmuchanym ryżem i sosem demi glace. W drugim akcie szef Wącirz przygotuje wykwintne Gazpacho pomidorowe z papryką na bazie oleju pomidorowego od Manufaktura Łagowski. Danie główne to wieprzowina z nori z puree z młodych ziemniaków z wasabi i awokado, pieczoną czerwoną cebulą z kalafiorem oraz sos z szalotki. Na deser Sernik cytrynowy, mus z awokado i limonki, maślane ciastko i sorbet z czarnej porzeczki .

W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amuse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Manufaktura Łagowski oraz wędlin Masarni Dreszler, którzy są partnerami Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski.

 

 

L.P

NAZWA RESTAURACJI

IMIĘ I NAZWISKO

SZEFA KUCHNI

MIASTO

WOJEWÓDZTWO

  1.  

Restauracja Hotelu Cristal

Łukasz Rakowski

Białystok

Podlaskie

  1.  

Restauracja Mercato

Paweł Stawicki

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Szafarnia 10

Grzegorz Labuda

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Eliksir

Paweł Wątor

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Motlava

Piotr Soliński

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Browar PG4

Przemysław Formela

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja OtwARTa

Karolina Lindstadt

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Winne Grono

Arkadiusz Onasch

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Niepokorni

Mateusz Sikora

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Magiel

Przemysław Langowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Żabusia

Mariusz Wolski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zafishowani

Daniel Chrzanowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Amber Side

Michał Przewoźnik

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Fedde Bistro

Jacek Fedde

Gdynia

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zamku Gniew

Mariusz Gachewicz

Gniew

Pomorskie

  1.  

Restauracja Hotelu Haffner****

Łukasz Szczepaniak

Sopot

Pomorskie

  1.  

Restauracja Naftaya

Łukasz Karnasiewicz

Krosno

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Bosko

Maciej Łabuński

Przemyśl

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Destylarnia

Dawid Łagowski

Mierzęcin

Lubuskie

  1.  

Restauracja Pasja

Tomasz Sowiński

Gorzów Wielkopolski

Lubuskie

  1.  

Restauracja Piano

Piotr Huszcz

Lublin

Lubelskie

  1.  

Restauracja 2pier

Jakub Piętowski

Lublin

Lubelskie

  1.  

Pracownia Smaku Orso

Wojciech Konikowski

Knurów

Śląskie

  1.  

Restauracja Dwór Bismarcka

Zbigniew Jaworski

Mysłowice

Śląskie

  1.  

Restauracja Zamku Poraj

Leszek Kaźmierczak

Poraj

Śląskie

  1.  

Restauracja Park Hotelu Szczecin

Mariusz Siwak

Szczecin

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Horyzont

Grzegorz Nowicki

Kołobrzeg

Zachodniopomorskie

  1.  

Bistro KA la FIOR

Karol Studziński

Wolin

Zachodniopomorskie

  1.  

Baron Pub & Restaurant

Sergiej Radobenko

Międzyzdroje

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Źrebięciarnia

Piotr Markowski

Wąsowo

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Autentyk

Ernest Jagodziński

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Avocado

Łukasz Wącirz

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Cucina 88

Dominik Narloch

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Lumiere

Jakub Kasprzak

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Flavoria

Artur Szwacki

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Figa

Dawid Klimaniec

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Ostoja Chobienice

Maciej Barton

Siedlec

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Platter by Karol Okrasa

Karol Okrasa

Warszawa

Mazowieckie

  1.  

Restauracja Gęś w dymie

Marcin Pławecki

Laskowa, Nowy Sącz

Małopolskie

  1.  

Restauracja Pod Złotym Karpiem

Mariusz Sergiel

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Biała Róża

Łukasz Cichy

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Babinicz

Wojciech Harapkiewicz

Szczawno-Zdrój

Dolnośląskie

  1.  

Restauracja Hotelu Mikołajki*****

Tomasz Milewski

Mikołąjki

Warmińsko-mazurskie

 

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
4 lipca 2018

Podobne artykuły

Berton, Camastra i Borys przygotują mistrzowską kolację

24 września 2018

Już 5 października, w Zamku Topacz pod Wrocławiem, odbędzie się wydarzenie, które nie może ujść uwadze żadnego miłośnika dobrej kuchni. Pod dachem zamkowej restauracji spotkają się prawdziwi Mistrzowie – utytułowani i odznaczeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni Andrea Camastra oraz Andrea Berton. Razem z gospodarzem, szefem kuchni Rafałem Borysem, przygotują dla gości Zamku Topacz 7-daniową kolację na miarę arcydzieła.

przeczytaj całość

Piotr Piotr Kamieniczny jurorem KPP

24 września 2018

Już tylko 8 dni pozostało do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Czas na prezentację kolejnego jurora, a jest nim Piotr Kamieniczny, który jest szefem kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl