Oliwia Bernady: Czy płeć w kuchni ma znaczenie? | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Oliwia Bernady: Czy płeć w kuchni ma znaczenie?

Oliwia Bernady - dyrektor gastronomii i szef kuchni w restauracji Poziom 511 Bar & Restaurant w Ogrodzieńcu.

Czy płeć w kuchni ma znaczenie? Zdecydowanie nie. Tutaj sukces determinuje zaangażowanie i oddanie swojej pracy. A nasz charakter najlepiej kształtuje duża doza pokory.

Co prawda kobiety są mniej widoczne, ponieważ rzadziej pełnią funkcję szefa kuchni. Na tych stanowiskach wyraźnie dominują mężczyźni. Zawód ten wymaga ciągłego dokształcania się, nadążania za obowiązującymi trendami i poszukiwania wciąż nowych inspiracji kulinarnych, co również pochłania bardzo dużo czasu, często kosztem rodziny. Uważam jednak, iż wiele dzisiejszych kuchni nabrałoby innego wymiaru gdyby na ich czele stały kobiety. Rynek gastronomiczny jest bardzo dynamiczny i coraz częściej powstają koncepty i twory, których mężczyźni po prostu nie czują.

Kobiety są równie skutecznymi zarządzającymi co mężczyźni. Jednak są bardziej wrażliwe, nastawione na relacje współpracy w zespole. Ich kariery rozwijają się z reguły jednak wolniej niż mężczyzn. Panie na stanowiskach gubi przesadna skromność, nieświadomość swoich mocnych stron i nieumiejętność autopromocji.

W restauracji Poziom 511 Bar & Restaurant zarządzam ponad 30 osobowym zespołem (50% mężczyzn i 50% kobiet). Staram się ze wszystkimi współpracować, przekonywać ich, konsultując, pytając o zdanie. To zabiera co prawda o wiele więcej czasu, niż proste wydanie polecenia, że pracownik po prostu ma coś zrobić. Jednak jest to działanie budujące solidny fundament pod przyszłą współpracę i kulturę pracy.

Staram się też nie osądzać innych. Aby zrozumieć drugiego człowieka trzeba zacząć go słuchać bez żadnych oczekiwań. Ja po prostu kocham ludzi i mam fantastyczny zespół. Bez nich do niczego bym nie doszła.

Gotowanie było dla mnie zupełnie naturalne. Pochodzę z wielopokoleniowej rodziny, w której wszyscy gotowali. Ja zaczęłam gotować z pamięci. Nie sugeruję się przepisami. One są dla mnie jedynie inspiracją. Można powiedzieć, że kuchnię mam we krwi. A gdy stoję przy garnkach i patelniach, jestem najszczęśliwszą osobą na świecie.

• Uczestniczka 6. edycji Top Chef, kobieta kochająca sztukę kulinarną, wciąż poszukująca nowych inspiracji, które realizuje dla gości od 2015 r. w Hotelu Poziom 511 Design Hotel & SPA (dyrektor gastronomii i szef kuchni).

• Poprzednio pracowała w restauracji Jung & Lecker w Warszawie (szef kuchni) oraz w restauracji Collosseum w Menden (sous chef).

• Nominowana do prestiżowego wyróżnienia przewodnika Gault&Millau w kategorii Kobieta Szef 2015.

• Na co dzień łączy życie w Warszawie z życiem i pracą w Podzamczu.

• Uśmiechnięta, optymistycznie nastawiona do świata i ludzi, chętnie dzieli się swoją pozytywną energią.

• Lubi podróże i dobrą literaturę.

Fot. Łukasz Jungto

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wywiady
Tagi
Data dodania
15 marca 2018

Podobne artykuły

Marcin Soból: Gastronomia nie zna granic

9 listopada 2018

Rozmowa z Marcinem Sobolem, szefem kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie oraz prezesem Stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

przeczytaj całość

Joanna i Janusz Profus: Z czekolady można wykonać prawie wszystko...

11 października 2018

Rozmowa z Joanną i Januszem Profus, mistrzynią cukiernictwa i maestro czekolady firmy E.Wedel oraz trenerami sekcji cukierniczej Kulinarnej Kadry Polski OSSKiC.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl