Owocowo – lodowa terrina

Owocowo – lodowa terrina

28 grudnia 2015

Jenny Morris 

Składniki

1 duże ciasto biszkoptowe

30 g truskawek, 30 g jagód i 30 g malin

2 litry lodów waniliowych

Przybranie:

250 g mrożonych malin

200 g mrożonych lub świeżych jagód

200 g pokrojonych truskawek

1 łyżka stołowa cukru pudru

Przygotowanie

Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała – żeby można było nią przykryć deser z góry. Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu. Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin. Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy. Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury. Zawiń w folię spożywczą. Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem. Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę. Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem. Wskazówka: Zanurz nóż w gorącej wodzie, żeby łatwiej się kroiło.

fot. Polsat Food Network