Pasta World Championship – znamy polskiego reprezentanta

Wydarzenia

Pasta World Championship – znamy polskiego reprezentanta

03 sierpnia 2018

Pasta World Championship to międzynarodowy konkurs kulinarny organizowany już od siedmiu lat przez akademię Barilla. W drugiej połowie października do Mediolanu zjadą się najzdolniejsi młodzi kucharze z całego świata. Wśród osiemnastu kandydatów na mistrza włoskiej pasty jest Polak – Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie.

To już jest pewne! Paweł Gałecki (32 l.) – kucharz restauracji Piano w Lublinie z sukcesem przeszedł pierwsze eliminacje i będzie reprezentował Polskę w Pasta World Championship. Jest dopiero drugim w historii konkursu Polakiem, którego zaproszono do udziału w tej prestiżowej imprezie.

To dla mnie bardzo duże wyróżnienie. Jestem zaszczycony, że będę mógł reprezentować Polskę w tak renomowanym konkursie. Sekretem włoskiej kuchni jest prostota, jakość składników oraz harmonijne połączenie smaków i aromatów. Takie podejście do gotowania jest mi bardzo bliskie, więc przygotowuje się do konkursu z ogromnym entuzjazmem – mówi Paweł Gałecki.

Pasta World Championship to okazja dla młodych kucharzy by popisać się swoimi umiejętnościami tworząc autorskie dania oparte na flagowym składniku kuchni włoskiej, którym jest makaron. Muszą przy tym wykazać się nie lada maestrią, bowiem potrawy oceniane są przez największe sławy kulinarnego świata. W jury zasiądą najlepsi włoscy szefowie kuchni: Lorenzo Cogo, Viviana Varese i Luigi Taglienti oraz szef kuchni I dietetyk piłkarskiej reprezentacji Niemiec Holger Stromberg. Konkursowe dania oceniać będzie także Brittany Wright, znana amerykańska influencerka, zajmująca się artystyczną fotografią kulinarną. Podczas kulminacyjnego etapu do jury dołączy też jeden z najbardziej wizjonerskich szefów kuchni – Davide Oldani.

Trema? Oczywiście! To mój pierwszy udział w imprezie tej rangi. Sam fakt spotkania moich kulinarnych idoli przyprawia o lekki zawrót głowy. Ale ja lubię dreszczyk emocji. Dzięki niej mobilizuję się do wytężonej pracy – dodaje Paweł Gałecki.

Motywem przewodnim wydarzenia jest hasło „Eat positive”. Barilla w ten sposób zamierza promować zdrowe, prawidłowo zbilansowane, radosne jedzenie, oparte na najwyższej jakości składnikach. Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie rozwinąć tę ideę, tworząc autorskie dania, które staną się inspiracją do czerpania przyjemności ze zdrowego odżywiania.

Podczas dwudniowej imprezy w mediolańskiej La Pelota, nie zabraknie rozmaitych warsztatów, prelekcji i konferencji podczas których dyskutowane będą takie tematy jak nowoczesne, ekologiczne rolnictwo, zrównoważone odżywianie czy potęga prostoty i piękna kuchni włoskiej.

Nasz reprezentant ma imponujące, jak na młody wiek doświadczenie zawodowe oraz może się pochwalić osiągnięciami w rozmaitych konkursach kulinarnych. Jednym z nich jest zdobycie tytułu Master of Pasta 2018, na ogólnopolskim konkursie kuchni włoskiej Arte Culinaria Italiana. To właśnie ten tytuł uchylił mu furtkę do tegorocznej edycji Pasta World Championship.

Jakie danie Paweł Gałecki przygotuje, aby podbić serca jurorów? Dowiemy się już wkrótce! Konkurs World Pasta Masters odbędzie się w Mediolanie w dniach od 24 do 25 października. Zapraszamy do śledzenia przygotowań Pawła Gałeckiego i kibicowania polskiemu kandydatowi na mistrza kuchni włoskiej!