Marek Kropielnicki, kucharz, doradca kulinarny
Grzegorz Skalmowski, Eko Snails Garden, Bistro Ślimaka
Pasztet ze ślimaka
Składniki:
ślimak z podrobami mrożony – 1 kg
podgardle – 650 g
wątróbka drobiowa – 500 g
jajka – 8 szt.
gałka muszkatołowa – do smaku
cebula – 4 szt.
sól i pieprz – do smaku
czosnek – 1 główka
marchewka – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
por – 0,5 szt.
ziele angielskie – 4 ziarenka
liść laurowy – 5 szt.
Jack Daniels – 1 szklanka
bułka tarta – 1 dag
masło (do brytfanki) – 1 dag
Sposób przygotowania:
Ślimaki płuczemy i przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie myjemy podgardle, podsmażamy na oleju do brązowego koloru, dodajemy do garnka ze ślimakami i odstawiamy na ogień. Warzywa obieramy, płuczemy i dodajemy do garnka z mięsem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu, do miękkości produktów. Cebulę i czosnek obieramy i smażymy na maśle do lekkiego koloru. Dodajemy Jack Daniels i tymianek i na małym ogniu gotujemy aż ½ płynu odparuje. Całość wlewamy do garnka z mięsem. Pod koniec gotowania dodajemy opłukaną wątrobę. Gdy wszystkie składniki są miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy. Wywar dalej odparowujemy aż stanie się gesty o konsystencji śmietany. Mielimy w maszynce ostudzone składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i ostudzony wywar zredukowany. Wszystko dokładnie mieszamy. Wąską blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w piekarniku przez 65 min. w temp. 145°C.