Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili

Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili

17 listopada 2014

Składniki:

1 dynia Hokkaido

ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości

150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

1-2 ząbki czosnku

świeża papryczka chili

sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.