Agata Wojda, szef kuchni restauracji Opasły Tom Piw w Warszawie
Składniki:
6 czerwonych papryk
200 g sera korycińskiego swojskiego ChOG
2 łyżki miodu z Sejneńszczyzny ChNP
sok z połowy cytryny
200 g truskawki kaszubskiej/kaszëbskô malëny ChOG
3 łyżki oleju rydzowego GTS
4 gałązki rozmarynu
sól
pieprz młotkowany
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Z papryki usunąć nasiona i posmarować 2 łyżkami oleju rydzowego. Oprószyć solą, grubym pieprzem i listkami rozmarynu. Ułożyć na papierze i piec przez ok. 20 min w piekarniku. Wyjąć, wyłożyć do foliowego woreczka i zawiązać. Studzić ok. 10 min, a następnie obrać z skórki. Odłożyć kilka truskawek kaszubskich do dekoracji, a pozostałe zmiksować z miodem z Sejneńszczyzny ChNP, z 1 łyżką oleju i sokiem cytrynowym. Przetrzeć truskawki kaszubskie ChOG przez sitko, by pozbawić sos pestek. Na talerzu zrobić „kałużę” z sosu truskawkowego, wyłożyć ćwiartki obranej papryki, przełożyć ją plastrami sera korycińskiego swojskiego ChOG z dodatkiem czarnuszki lub czosnku i udekorować kawałkami truskawek. Lekko posolić. Można dodać małe listki świeżego szpinaku.