Pieczona pierś gęsi z sosem pomarańczowo- figowym
Składniki:
1 pierś z gęsi ok. 1kg
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)
3 pomarańcze
4 suszone figi
½ ostrej papryczki chili
100 ml białego wina (można zastąpić wodą)
Przygotowanie gęsi:
Pierś gęsią wraz z kością, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika, piec bez przykrycia przez 30 minut. Po tym czasie polać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 160° C i piec jeszcze około 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić upieczoną pierś na 15 minut. Dopiero po tym czasie oddzielić od kości, pokroić w grube plastry, podawać z sosem
pomarańczowo-figowym.
Przygotowanie sosu pomarańczowo-figowego:
Figi pokroić, zalać winem, odstawić na kilka godzin. Najlepiej jest figi przygotować 1 dzień wcześniej. Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok wraz z miąższem, przelać do rondla, zagotować, dodać figi wraz z winem, w którym się moczyły oraz ½ papryczki chili i jeszcze gorący zblendować. Ostudzić, podawać jako dodatek do pieczonej piersi gęsiej.
Fot. ISPG (Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi)
Projekt promocji mięsa gęsiego sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.