Pieczony sandacz z salsą paprykowo-pomidorową i marynowaną cukinią

Pieczony sandacz z salsą paprykowo-pomidorową i marynowaną cukinią

16 października 2017

WOJCIECH HARAPKIEWICZ
 
Szef kuchni Dworzysko w Szczawnie Zdroju, członek Klubu Szefów Kuchni
 
Składniki:
• sandacz
• cytryna
• masło
• papryka
• pomidor
• cebula (czerwona)
• musztarda gruboziarnista
• cukinia
• olej słonecznikowy
• kurki
• oliwa
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sandacza kroimy na kawałki. Nacieramy solą, cytryną, pieprzem i masłem i pieczemy w 180°C, przez 20 min. Salsę przyrządzamy łącząc pokrojoną w kostkę 1 kolorową paprykę, 1 pomidora, 1 czerwoną cebulę, oliwę, odrobinę soku pomarańczowego i 1 łyżkę gruboziarnistej musztardy. Cukinię kroimy w długie paski, następnie blanszujemy i łączymy z olejem słonecznikowym solą i pieprzem. Układamy ją na spód talerza. Na rybę i wokół cukinii rozkładamy salsę, która zastępuje w daniu zwykły sos. Całość delikatnego w smaku dania uzupełniają aromatyczne smażone na maśle kurki.