Pieczony w całości pasternak z marynowanym żółtym burakiem i ziołowym pesto

Pieczony w całości pasternak z marynowanym żółtym burakiem i ziołowym pesto

22 listopada 2017

Tomasz Purol

Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050

w poznańskim Starym Browarze,

członek Klubu Szefów Kuchni

 

Składniki:

  • Pasternak – 440 g
  • Żółty burak – 200 g
  • Ocet winny z białego wina – 100 ml
  • Miód – 100 g
  • Piri-piri – 2
  • Świeża bazylia – 50 g
  • Zielona pietruszka – 50 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Parmezan – 30 g
  • Orzeszki pini – 15 g
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Cytryna – ½
  • Oliwa z drugiego tłoczenia – 50 ml
  • Sól

Sposób wykonania:

Pasternak szorujemy gąbką w zimnej wodzie, osuszamy, solimy, polewamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temp. 180 c przez 45 min. Zagotowujemy 250 ml wody razem z octem winnym, piri-piri i solą. Po 15 min. gotowania dodajemy miód, pokrojone w plasterki żółte buraki i gotujemy przez 5 min. Bazylie, zieloną pietruszkę, czosnek, parmezan i uprażone orzeszki pinii miksujemy z oliwą. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i krótko miksujemy. Pasternak przed podaniem kroimy wzdłuż na pól, a buraki podgrzewamy w marynacie.

Fot. Julian Redondo Bueno