Tomasz Purol
Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050
w poznańskim Starym Browarze,
członek Klubu Szefów Kuchni
Składniki:
- Pasternak – 440 g
- Żółty burak – 200 g
- Ocet winny z białego wina – 100 ml
- Miód – 100 g
- Piri-piri – 2
- Świeża bazylia – 50 g
- Zielona pietruszka – 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Parmezan – 30 g
- Orzeszki pini – 15 g
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Cytryna – ½
- Oliwa z drugiego tłoczenia – 50 ml
- Sól
Sposób wykonania:
Pasternak szorujemy gąbką w zimnej wodzie, osuszamy, solimy, polewamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temp. 180 c przez 45 min. Zagotowujemy 250 ml wody razem z octem winnym, piri-piri i solą. Po 15 min. gotowania dodajemy miód, pokrojone w plasterki żółte buraki i gotujemy przez 5 min. Bazylie, zieloną pietruszkę, czosnek, parmezan i uprażone orzeszki pinii miksujemy z oliwą. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i krótko miksujemy. Pasternak przed podaniem kroimy wzdłuż na pól, a buraki podgrzewamy w marynacie.
Fot. Julian Redondo Bueno