Pizza z mozzarellą i rukolą

Pizza z mozzarellą i rukolą

28 września 2015

Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta

300 g mąki do ciasta na pizzę

1 opakowanie suchych drożdży

200 ml ciepłej wody

1 duża kulka sera typu mozzarella

100 rukoli

oliwa z oliwek Olitalia

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszać w misce mąkę, dodać drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolać wodę i zagnieść ciasto na miękką i elastyczną masę. Można użyć do tego miksera. Przykryć miskę ściereczką z materiału i odłożyć na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.

Posypać blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłożyć ciasto na blacie i rozwałkować do grubości 0,5 cm.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Rozłożyć ciasto na blasze i rozsmarować na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułożyć pokrojony w cienkie plasterki ser. Doprawić całość solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Piec w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.

Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjąć z piekarnika. Udekorować pizzę rukolą.