Placek ucierany z truskawką kaszubską ChOG i podkarpackim miodem spadziowym ChNP

Placek ucierany z truskawką kaszubską ChOG i podkarpackim miodem spadziowym ChNP

18 czerwca 2015

Grzegorz Łapanowski,

Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku

Składniki (dla 8 osób)

Ciasto:

1 kg truskawek kaszubskich

4 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

 ½ szklanki jogurtu naturalnego

 ½ szklanki oleju słonecznikowego

 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 1 łyżka bitej śmietany

• 1 słoik (500 ml) podkarpackiego miodu spadziowego

 do wysmarowania formy: kawałek masła, kilka łyżek bułki tartej

Kruszonka:

180 g mąki

100 g zimnego masła

100 g cukru

Metoda przygotowania

Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie zamieszać. Wlać jogurt i olej. Wymieszać krótko na najwyższych obrotach miksera. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy lub tortownicy (26 cm). Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki kaszubskie. Całość obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 45-50 minut. Podawać polane podkarpackim miodem spadziowym (według uznania) z łyżką ubitej śmietany.

Kruszonka:

Do miseczki z mąką dorzucić cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki, tak aby się połączyły i powstały nieduże grudki ciasta.

Czas przygotowania: 70 min.