Grzegorz Łapanowski,
Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku
Składniki (dla 8 osób)
Ciasto:
1 kg truskawek kaszubskich
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bitej śmietany
• 1 słoik (500 ml) podkarpackiego miodu spadziowego
do wysmarowania formy: kawałek masła, kilka łyżek bułki tartej
Kruszonka:
180 g mąki
100 g zimnego masła
100 g cukru
Metoda przygotowania
Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie zamieszać. Wlać jogurt i olej. Wymieszać krótko na najwyższych obrotach miksera. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy lub tortownicy (26 cm). Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki kaszubskie. Całość obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 45-50 minut. Podawać polane podkarpackim miodem spadziowym (według uznania) z łyżką ubitej śmietany.
Kruszonka:
Do miseczki z mąką dorzucić cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki, tak aby się połączyły i powstały nieduże grudki ciasta.
Czas przygotowania: 70 min.