Łukasz Konik, doradca kulinarny firmy Sokołów, główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój
Składniki na 1 porcję
polędwiczka wieprzowa Sokołów 160 g
szynka Sokołów Per Gusto 20 g
orzech włoski 2 łyżki
kasza pęczak 80 g
cukinia 2 łyżki
papryka żółta 2 łyżki
marchew 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Roladka z polędwiczki wieprzowej
W polędwiczce wieprzowej naciąć środek cienkim nożem. Uważać przy tym, aby nie przeciąć polędwiczki. Środek nafaszerować orzechem włoskim. Przyprawić tylko świeżo mielonym pieprzem. Na folię aluminiową ułożyć plastry szynki, tak aby się zakładały maksymalnie 1 cm. Ułożyć polędwiczkę na szynce. Zwinąć szynkę tak, by przykryła całą polędwiczkę. Zawinąć roladkę folią aluminiową – mocno, tak aby powstał tzw. cukierek. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 15-20 minut.
Kasza pęczak z warzywami
Kaszę ugotować na sypko (na 1 szklankę kaszy – 2 szklanki wody). Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę. Przesmażyć warzywa na oleju rzepakowym. Dodać kaszę. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.