Polędwica wieprzowa z włoską szynką i orzechami, podawana z kaszą pęczak z warzywami

Polędwica wieprzowa z włoską szynką i orzechami, podawana z kaszą pęczak z warzywami

19 stycznia 2016

Łukasz Konik, doradca kulinarny firmy Sokołów, główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój

Składniki na 1 porcję

polędwiczka wieprzowa Sokołów 160 g

szynka Sokołów Per Gusto 20 g

orzech włoski 2 łyżki

kasza pęczak 80 g

cukinia 2 łyżki

papryka żółta 2 łyżki

marchew 1 szt.

cebula czerwona 1 szt.

czosnek 1 ząbek

natka pietruszki

olej rzepakowy do smażenia

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Roladka z polędwiczki wieprzowej

W polędwiczce wieprzowej naciąć środek cienkim nożem. Uważać przy tym, aby nie przeciąć polędwiczki. Środek nafaszerować orzechem włoskim. Przyprawić tylko świeżo mielonym pieprzem. Na folię aluminiową ułożyć plastry szynki, tak aby się zakładały maksymalnie 1 cm. Ułożyć polędwiczkę na szynce. Zwinąć szynkę tak, by przykryła całą polędwiczkę. Zawinąć roladkę folią aluminiową – mocno, tak aby powstał tzw. cukierek. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C  przez około 15-20 minut.

Kasza pęczak z warzywami

Kaszę ugotować na sypko (na 1 szklankę kaszy – 2 szklanki wody). Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę. Przesmażyć warzywa na oleju rzepakowym. Dodać kaszę. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.