Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Polędwica wołowa z octem balsamicznym

24 sierpnia 2015

Składniki (4-6 porcji):

700 g polędwicy wołowej

200 ml octu balsamicznego Ponti

150 ml wody

mąka do obtaczania

8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

4 łyżki masła

rukola lub szparagi

1 kg młodych ziemniaków

świeży tymianek

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.