Polscy cukiernicy w finale Coupe du Monde de la Patisserie 2019 | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Polscy cukiernicy w finale Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

10 czerwca w centrum wystawowym Oval Lingotto Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa walczyli o miejsce w finale w Lyonie, który odbędzie się w styczniu 2019 r. i udało się. Nasz słodki duet nie dość, że dostał bilet do Lyonu w postaci „dzikiej karty” to otrzymał również Nagrodę Specjalną za eksponat z cukru – Special Prize Sugar. „Dzikie karty" zostały ustanowione przez Gabriela Paillassona i przypisuje się je krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

Dla Michała Doroszkiewicza historia zatoczyła koło, bowiem 10 lat temu brał udział w tym wielkim cukierniczym wydarzeniu. Dla Marka Moskwy to jak sam powiedział „wisienka na torcie” w jego zawodowej karierze – spełnienie marzeń, którym najpierw był start w tak prestiżowym konkursie, a teraz jego zwieńczeniem jest kwalifikacja do następnego etapu.

To zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej, gdyż droga do Turynu dla naszych cukierników nie była łatwa i prosta. Panowie mieli zaledwie kilka miesięcy na wymyślenie koncepcji, zebranie sprzętów, przygotowanie receptur i w końcu na treningi. Najważniejsze jednak, że cel został osiągnięty.

Do konkursu przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów z Belgii, Turcji, Szwecji, Rosji, Polski, Szwajcarii i Bułgarii. Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę na swoim stanowisku w piątej kolejności. Każda z ekip miała zaledwie 5 godzin na przygotowanie deseru z mrożonych owoców, który nasz duet nazwał „Galactic journey of the Little Prince”, 10 deserów na talerzach zatytułowanych „Tastes of the Earth” ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz oraz eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa.

– Walczyliśmy do końca, skoncentrowani na tym co mamy wykonać w bardzo wąskich ramach czasowych, w końcu pięć godzin to bardzo mało czasu, ale udało się i jesteśmy z tego powodu naprawdę bardzo szczęśliwi – powiedział Michał Doroszkiewicz

Motywem przewodnim, wokół którego poruszali się nasi cukiernicy był „Mały książę”. Bazując na tym magicznym temacie panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i zacnemu Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier czy owoce. Nie zapominajmy również o smaku deserów, który z pewnością zawładnął podniebieniem jurorów.

- Dla tych emocji i trudnej rywalizacji warto było przyjechać do Turynu. Nasza ciężka praca została zauważona a wysiłek doceniony. Brak mi słów by wyrazić swoją radość – podsumował Marek Moskwa.

- Obserwując naszych cukierników na konkursie, widząc ich skupienie i determinację wiedziałem, że zmierzają w dobrym kierunku. Po degustacji deserów tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu – powiedział Jarek Nowakowski, President of Team Poland i dodał – Jestem naprawdę dumny z chłopaków, należał im się ten bilet do Lyonu.

Na podium stanęły następujące zespoły:

1 miejsce: Szwecja – Martin Morand i Jessica Sandberg

2 miejsce: Belgia – Jacky Bodart i Bernard Istasse

3 miejsce: Szwajcaria – Antoine Chopin i Sara Bezencon

4 miejsce: Polska – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

Grande finale Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.

Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu.

Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
12 czerwca 2018

Podobne artykuły

Jurek Owsiak odwiedził kulinarną orkiestrę KSK

22 stycznia 2019

Fundacja Klub Szefów Kuchni przy wsparciu licznych sponsorów i Euro-Toques Polska po raz kolejny zagrała - zagotował dla WOŚP. Akcja miała miejsce w specjalnie przygotowanej restauracji z zapleczem kuchennym oraz bezpośrednio pod gołym niebem na Placu Defilad w Warszawie.

przeczytaj całość

Premiera Vienna House w Azji

22 stycznia 2019

Vienna House poszerza obszar działania o Azję Południowo-Wschodnią. 5-gwiazdkowy hotel Vienna House Vung Tau w Wietnamie będzie oferował 775 stylowych pokoi, apartamentów, penthouse’ów i willi. Otwarcie planowane jest na 2021 r.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl