Polska drużyna w Coupe du Monde de la Pâtisserie! | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Polska drużyna w Coupe du Monde de la Pâtisserie!

Agencja Smarten PR na czele z Jackiem Krawczykiem została oficjalnym przedstawicielem Coupe du Monde de la Pâtisserie w Polsce. W skład drużyny wchodzą cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Jarek Nowakowski (President).

- Jestem dumny, iż strona francuska zaufała mojej firmie i powierzyła nam kolejną markę jednego z najważniejszych konkursów cukierniczych na świecie jaką jest Coupe du Monde de la Pâtisserie – powiedział Jacek Krawczyk, szef agencji Smarten PR i dodał – Przed nami ogromne wyzwanie i praca, ale udało nam się skompletować mocny zespół, który powalczy na europejskich finałach w Turynie.

Coupe du Monde de la Pâtisserie ten wspaniały międzynarodowy konkurs cukierniczy został założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona.

Po debiucie w Paryżu w 2012 roku i dwóch edycjach w Genewie, Turyn jest kolejnym wybranym miastem w kontynentalnej rundzie selekcyjnej, która odbędzie się 10 czerwca 2018 roku przy okazji Gourmet Expoforum, w centrum wystawowym Oval Lingotto.

W europejskich finałach w Turynie mocny, polski zespół zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze. Panowie bardzo ambitnie podchodzą do konkursu, w którym uczestnictwo jest spełnieniem marzeń niejednego cukiernika. Trzymamy mocno kciuki za nasz zespół, który bez wątpienia pokarze wspaniałe, kreatywne oblicze i zawalczy o bycie w pierwszej trójce. Tymczasem trwają prace nad ustaleniem receptur a już niebawem rozpoczną się treningi.  

Dzięki wielkiej uprzejmości Pani Małgorzaty Michalskiej, która udostępniła Ashanti – Szkołę Kulinarną naszemu polskiemu zespołowi, Panowie będą mieli doskonałe i komfortowe warunki do przygotowania się do startu w Turynie. Należy podkreślić, iż Ashanti jest jedną z najbardziej profesjonalnych szkół kulinarnych w naszym kraju www.ashanti.pl

W Coupe du Monde de la Pâtisserie w Turynie rywalizować będzie 8 drużyn w godzinach od 10 do 17. Kolejność, w której kraje będą konkurować, została oficjalnie wyłoniona poprzez losowanie:

1. Belgia                                 5. Polska                                
2. Turcja                                 6. Szwajcaria
3. Szwecja                              7. Bułgaria
4. Rosja                                  8. Izrael

Ponieważ Włochy wygrały Coupe du Monde de la Pâtisserie w 2015 roku z zespołem szefów kuchni Fabrizio Donatone, Emanuele Forcone i Francesco Boccia, kraj ten ma już kwalifikacje do wzięcia udziału w wielkim finale w 2019 roku w Lyonie i jest częścią TOP 5.

Każda z 8 drużyn będzie miała 5 godzin na stworzenie mrożonego deseru owocowego i 10 deserów na platerze, każdy zrobiony przez jednego z dwóch kandydatów zespołu. Ponadto drużyny będą musiały wykonać jedną rzeźbę z cukru i jedną z czekolady. Pod koniec każdej sesji międzynarodowe jury zasmakuje w kreacjach, by móc wybrać zwycięzcę europejskiego pucharu cukierniczego oraz dwa pozostałe kraje, które wezmą udział w Wielkim Finale w Lyonie.

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

"Grande finale" Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.
Ten prestiżowy konkurs stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.
Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
9 marca 2018

Podobne artykuły

Made Restaurant Wrocław

25 września 2018

Po wiosennych spotkaniach w Poznaniu i Krakowie, przyszedł czas na jesienną odsłonę projektu. Już 29 października we Wrocławiu spotkają się ci spośród przedstawicieli branży Horeca na Dolnym Śląsku, którzy chcą być 3 kroki przed innymi i… zarabiać. Biznesowa platforma gastronomiczna Made Restaurant to przestrzeń wymiany wiedzy, inspiracji i doświadczeń między liderami branży hospitality w kluczowych regionach w Polsce. Partnerem organizacyjnym wydarzenia został hotel Double Tree by Hilton.

przeczytaj całość

Sieć SO! Coffee planuje otwarcie nowych lokali

25 września 2018

90% Polaków nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Coraz częściej jej picie traktujemy jak rytuał, chwilę relaksu lub pretekst do spotkania ze znajomymi. Jest więc zapotrzebowanie na kawiarnie. Sieć SO! Coffee planuje otwarcie nowych lokali w Szczecinie, Trójmieście, Poznaniu, Zielonej Górze i Rzeszowie.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl